Роми просять у Порошенка окремого уповноваженого

Роми просять у Порошенка окремого уповноваженого

Укрінформ
Петра Порошенка просять запровадити посаду уповноваженого президента з ромської національній меншини. 

Про це йдеться у відповідній заяві, оприлюдненій головою Коаліції ромських організацій "Стратегія 2020" Володимиром Кондуром під час прес-конференції  "Ситуація в Лощинівці: як в Україні гарантувати безпеку громадам?".

"Українська влада має розглянути питання про створення спеціального незалежного інституту, який буде мати досить компетенції і ресурсів, аби діяти як незалежний механізм захисту прав нацменшин. Ми маємо прохання до президента розглянути питання створення інституту  заступника з питань ромської меншини в межах офісу з питань Уповноваженого Верховної Ради з прав людини або посаду Уповноваженого президента України по ромській нацменшині. Це питання є одним з головних на сьогодні", - наголосив Кондур.

Він також звернувся від імені ромської спільноти до президента, прем'єра та парламенту з вимогою гарантувати виконання міжнародних правових зобовязань, які взяла на себе Україна у сфері інтеграції ромів до українського суспільства.

На думку правозахисника, виселення десяти ромських родин із села Лощинівка Ізмаїльського району після резонансного злочину у селі, в скоєнні якого підозрюють одного з ромів, свідчать про розпалення міжнаціональної ворожнечі з боку місцевої влади.

Як повідомляв Укрінформ, житель Лощинівки виявив в одному із залишених будинків тіло дівчинки 2007 р. н. з явними ознаками насильницької смерті. Місцеві також підозрюють, що дівчинку було згвалтовано. За підозрою у вбивстві затримано 20-річного рома. Після цієї трагедії 27 серпня група місцевих мешканців розгромила будинки десяти ромських родин, а їх самих вигнала із села. Після перемовин із районною владою було вирішено переселити ромів в інше село. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-