В Україні починається новий навчальний рік

В Україні починається новий навчальний рік

Укрінформ
У навчальних закладах України в четвер, 1 вересня, починається новий навчальний рік.

Вже традиційно 1 вересня  відзначається і День знань.

Хоча офіційно День знань був затверджений ще в 1984 році, але вже багато десятиліть поспіль 1 вересня можна сміливо назвати одним із головних свят року – урочисте, хвилююче і відповідальне водночас, воно об’єднує всю громаду – від найменших, тих хто вперше піде до школи, стане першокласником, до серйозних старшокурсників – тих, хто стоїть на порозі дорослого життя.

Крім того, це свято всіх учителів, викладачів, батьків, бабусь та дідусів, хто з хвилюванням та гордістю збиратиме та проводжатиме рідних чад до школи. Ба навіть ті, хто здавалося б не має жодного стосунку до шкіл, навчального процесу та реформи освітньої галузі, навіть вони в цей день відчувають дух цього свята.

Традиційно цього дня в школах проходять урочисті лінійки з нагоди початку навчального року, вчителям дарують квіти, старші напучують молодших. У середніх спеціальних та вищих навчальних закладах, як правило, обходиться без лінійок, або влаштовують лінійки лише для першого курсу. У школах проводиться перший святковий урок, який щороку має різні теми, після якого зазвичай вирішуються організаційні питання – видача підручників, для першокласників визначають місця за партами тощо.

За статистикою, за два останніх роки кількість першокласників в Україні збільшилася на 22 882 учні. Найбільший приріст учнів 1-х класів у міських денних ЗНЗ спостерігається в Києві, Дніпропетровській і Львівській областях. Натомість зменшення набору учнів у 1-і класи спостерігається в Луганській, Донецькій, Херсонській і Запорізькій областях. У Києві в цьому році першокласниками стануть майже 35 тисяч дітей.

А ще цьогоріч навчальні заклади столиці самі зможуть визначати, як відбуватиметься свято Першого дзвоника. Нововведення у відомстві пов’язують із розширенням автономії навчальних закладів, дебюрократизацією освіти та створенням сприятливого психологічного клімату всередині закладів освіти. До того ж, на початку серпня Міністерство освіти і науки України оприлюднило на своєму сайті 13 оновлених навчальних програм для 1-4 класів, затверджених колегією МОН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-