Держава має посилити співпрацю із закордонними українцями - Всеукраїнська ліга українських жінок

Держава має посилити співпрацю із закордонними українцями - Всеукраїнська ліга українських жінок

Укрінформ
Державна програма співпраці з закордонними українцями наразі практично не працює, і тому треба виробити такі важелі, які дадуть можливість їй реально запрацювати.

Про це сказала на засідання круглого столу в Укрінформі на тему: "Діалог з діаспорою" голова Всеукраїнської ліги українських жінок, перший заступник голови Національної Ради жінок України Марія Петрова-Мацюк.

"Діалог діаспори з урядовими структурами для розроблення проекту Державної програми співпраці із закордонними українцями та затвердження конкретних важелів державної політики співпраці - мета сьогоднішньої зустрічі. Ми маємо разом з МЗС та іншими причетними структурами виробити таку реформу, яка буде насправді працювати", - сказала вона.

За словами Петрової-Мацюк, наразі недостатня співпраця з діаспорою, якій Україна має бути вдячна, зокрема, і за підтримку під часнинішньої агресії з боку РФ. У цьому контексті вона зауважила, що посвідчення закордонного українця мають всього 9 тисяч осіб.

"Коли ми бачимо Державну програму у якій зазначено, що це Державна програма по співпраці з іноземними українцями, виходить парадокс, тому, що іноземний українець - це особа, яка би мала мати посвідчення, а сьогодні мають такі посвідчення лише 9 тисяч осіб, а українців у світі більше 20 млн. У зв'язку з цим виникає питання: для кого ця програма?", - зауважила Петрова-Мацюк.

У свою чергу начальник управління з питань закордонного українства та етноконфесійного діалогу МЗС України Лариса Дір зауважила, що є закон про закордонних українців, з яким можна ознайомитись на сайті Верховної Ради та інших офіційних державних сайтах, а також на веб-сторінках українських посольств та генеральних консульств. Там все чітко прописано, зокрема, що посвідчення закордонного українця має преференції на спрощену імміграцію, на працевлаштування, а також на квоту на безоплатне навчання у рамках державної програми. "Якщо людина написала заяву на отримання посвідчення, то вона обов'язково буде розглянута", - запевнила вона.

Під час круглого столу були обговорені питання співпраці з діаспорою у різних сферах, зокрема, культурній та освітній. Серед іншого, мова йшла про відсутність підручників для українських дітей за кордоном. "Немає тих підручників, які мають висвітлювати українську позицію", - зауважила Петрова-Мацюк.

Присутній на засіданні представник Міністерства освіти і науки запевнив, що ситуація з підручниками буде розглянута і вирішена.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-