У львівській в'язниці НКВС скидала розстріляних у ями із тваринами

У львівській в'язниці НКВС скидала розстріляних у ями із тваринами

Укрінформ
Розстріляних у Львові в'язнів енкаведисти скидали у вугільні ями, а коли земля над похованнями просідала, вирівнювали місця масових захоронень побутовим та будівельним сміттям.

Про це на брифінгу за фактом виявлення масових захоронень на подвір'ї музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" зазначив його директор Руслан Забілий.

"Під час проведення розкопок у дворі колишньої катівні НКВС та гестапо у Львові "Тюрма на Лонцького" виявили два місця масових поховань людей, яких просто засипали побутовим та будівельним сміттям. Дослідники припускають, що це жертви НКВС періоду з 1939 до 1941 років",- зазначив Забілий.

За його словами, про те, що розстріл і захоронення в'язнів здійснено катами НКВС, говорить "почерк". Фашисти із притаманною їм любов'ю до порядку ховали свої жертви у могилах, викопаних рядами на цвинтарях. Тут же останки просто скидали в ями разом із тваринами, черепками тощо, а потім засипали побутовим сміттям. Окрім того, є багато будівельного сміття і величезний шар насипного грунту.

Як зазначив Забілий, за фактом виявлення останків Нацполіція відкрила кримінальне провадження. Будуть проводитися різноманітні експертизи і дослідження жертв репресій. А науковці будуть працювати з архівом, щоб ідентифікувати особи невинно вбитих.

Разом із тим, продовжаться і розкопки на подвір'ї колишньої тюрми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-