Сьогодні відзначають Всесвітній день проти ядерної зброї

Сьогодні відзначають Всесвітній день проти ядерної зброї

Укрінформ
Сьогодні відзначається Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї - День Хіросіми.

6 серпня 1945 року американська авіація бомбардувала японське місто Хіросіму, вперше в історії застосувавши атомну зброю проти людей. Уранова бомба «Малюк» позбавила життя понад 140 тис. людей. Усього ж від наслідків цього вибуху загинуло 237 тисяч японців.

Сполучені Штати застосували свою нову смертоносну зброю через три тижні після того, як вона з’явилася на світ. У міському парку Хіросіми (Парку миру) знаходиться монумент, присвячений жертвам американського бомбардування з написом: «Спіть спокійно, помилка не повториться».

В Японії час від часу спалахують дебати навколо цього напису, який можна трактувати по-різному – і як вказівку на помилку всього людства, і як помилку Сполучених Штатів Америки, які стали тепер союзником Токіо, і як помилку самої Японії, яка розв’язала війну, що й призвело до трагедії Хіросіми. В 1970 році було навіть створено товариство, яке виступало за зміну напису. Врешті-решт влада Хіросіми встановили поряд з монументом у Парку миру дошку-пояснення, на якій написано, що мова йдеться про клятву всього людства ніколи більше не воювати.

У травні цього року президент США Барак Обама здійснив історичний візит до Хіросіми, ставши, таким чином, першим американським президентом, котрий відвідав місце першого атомного бомбардування. Разом з прем’єр-міністром Японії Сіндзо Абе він поклав квіти до пам’ятника жертвам ядерного удару, зустрівся з декількома громадянами Японії що пережили атомне жахіття та виступив у Меморіальному парку в Хіросімі з промовою, в якій, зокрема зазначив, що день атомного бомбардування, коли «сама смерть прийшла з небес, світ змінився назавжди».

Разом з тим, сьогодні Міжнародний день «Лікарі світу за мир». Відзначається за рішенням Виконкому Міжнародного руху «Лікарі світу за попередження ядерної війни» в день бомбардування Хіросіми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-