Сьогодні у Надії Савченко день народження

Сьогодні у Надії Савченко день народження

Укрінформ
У народного депутата України Надії Савченко, незаконно засудженої в Росії, сьогодні день народження.

Надія Савченко - українська військова, народний депутат України, член парламентської делегації у ПАРЄ, Герой України. 

Вона народилась 11 травня 1981 року у Києві. З дитинства мріяла стати льотчиком бойових літаків. Після закінчення школи здобула фах модельєра-дизайнера та протягом року навчалася на факультеті журналістики київського Університету «Україна». 

Згодом вступила за контрактом до лав Збройних сил України. Службу почала в залізничних військах - радисткою. Потім підписала контракт на службу в 95-й аеромобільній бригаді в Житомирі, де саме формувався перший контрактний батальйон. 

У 2004–2005 роках у складі українського миротворчого контингенту брала участь у місії в Іраку, де у 2004-2005 рр. прослужила шість місяців на «чоловічій» посаді - як стрілець третьої роти 72-го окремого механізованого батальйону.

Після повернення з Іраку у 2005 році вступила до Харківського університету повітряних сил, на що отримала дозвіл особисто від тодішнього міністра оборони України Анатолія Гриценка. 2009 року Савченко закінчила університет за фахом - штурман. Хоча штурманську справу вона вивчала по класу реактивного бомбардувальника Су-24, однак наприкінці навчання її спрямували на іншу машину - вертоліт Мі-24. 

Після закінчення університету проходила службу штурманом-оператором Мі-24 3-го окремого полку армійської авіації Повітряних Сил ЗСУ у м. Броди.

Має 170 годин нальоту і 45 стрибків із парашутом.

З 2014 року брала участь в антитерористичній операції на сході України як доброволець батальйону «Айдар», залишаючись діючим офіцером ЗСУ, беручи участь в АТО у межах двох відпусток. 

З 17 червня 2014 року потрапила у полон до терористів. 19 червня в мережі набув поширення відеозапис, у якому вона, прикута наручниками до труби, з гідністю відповідає під час допиту.

22 червня сестра Надії Савченко, Віра Савченко, повідомила, що терористи вийшли із нею на зв'язок, бажаючи обміняти військову на чотирьох своїх полонених поплічників.

8 липня стало відомо, що Надія Савченко перебуває під вартою в слідчому ізоляторі російського міста Воронеж і російська влада підозрює її у причетності до загибелі на сході України двох своїх журналістів.

27 листопада 2014 року Надію обрали народним депутатом України 8-го скликання від партії «Батьківщина». 26 січня 2015 року Савченко стала членом Постійної делегації Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЕ). 

22 вересня 2015 року Донецький міський суд Ростовської області РФ розпочав розгляд справи Савченко по суті. Після закінчення слідства, 2 березня 2016 року, російські прокурори попросили засудити Надію Савченко до 23 років позбавлення волі за «вбивство» і «замах на вбивство». Українка всі обвинувачення заперечувала. 

Читайте також: Сестра Савченко розказала, як родина відзначить день народження Наді

Під час перебування у в’язниці українська льотчиця неодноразово оголошувала про голодування на знак протесту. Так з 13 грудня 2014 року протягом 82-х днів вона повністю відмовлялася від їжі. З 18 грудня 2015 року, після того, як було продовжено термін утримання Надії під вартою, вона оголосила, що голодує до кінця суду. Разом з тим, двічі оголошувала «сухе» голодування: з 4 по 10 березня, та з 6 по 19 квітня 2016 року.

22 березня 2016 року Донецький міський суд Ростовської області засудив Надію Савченко до 22 років колонії загального режиму за нібито вбивство журналістів і присудив штраф у 30 тис. рублів за нібито незаконний перетин кордону. 

Наразі планується її обмін на російських спецпризначенців Єрофєєва і Александрова, засуджених в Україні. Адвокати Савченко попереджують, що в разі затягування процесу російською стороною Надія говорила про можливість поновити сухе голодування.

8 травня 2016 року адвокати Надії Савченко повідомили, що вона сплатила штраф 30 тис. рублів, призначений їй російським судом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-