Із зони АТО вивезли 725 тіл українських бійців

Із зони АТО вивезли 725 тіл українських бійців

Укрінформ
У рамках роботи гуманітарної місії "Евакуація-200" з вересня 2014 року із зони АТО евакуйовано 725 тіл загиблих військовослужбовців Збройних сил України, Національної гвардії і правоохоронних органів.

Про це в четвер у Києві, де проходять Всеукраїнські збори пошуковиків, заявив журналістам керівник проекту цивільно-військового співробітництва Міністерства оборони України полковник Олексій Ноздрачов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Проект почався у вересні 2014 року. За час роботи цього проекту нами було знайдено та евакуйовано 725 тіл загиблих військовослужбовців Збройних сил, Національної гвардії і правоохоронних органів", - сказав Ноздрачов.

За його словами, більшу частину загиблих українських військовослужбовців вдалося вивезти, "залишилися дуже складні варіанти, коли тіло неможливо знайти, тому що воно розкидане на декілька метрів. Не забувайте і про погодні умови. До того ж, на жаль, тіла розтаскуються дикими тваринами".

Крім того, Ноздрачов наголосив, що робота ускладнюється і "постійною зміною людей по той бік, які з нами контактують, і тому доводиться щоразу гаяти час на відновлення діалогу".

Керівник проекту цивільно-військового співробітництва Міноборони також повідомив, що цього року в бюджеті Міністерства оборони України виділено 2 млн гривень безпосередньо на пошук та ексгумацію тіл загиблих бійців в АТО.

"Міністром прийнято рішення виділити ці кошти в рамках підпрограми військово-гуманітарного співробітництва, яка передбачає як пошук, ексгумацію, так і психологічне забезпечення, соціологічні дослідження", - наголосив він і додав, що на сьогодні без вісти зниклими в зоні проведення АТО вважаються 115 військовослужбовців ЗСУ.

Водночас безпосередньо пошуком, ексгумацією та евакуацією тіл загиблих в зоні АТО військовослужбовців займаються виключно волонтери і громадські організації.

"Історія цього проекту така: військовослужбовці (Міноборони України - ред.) домовилися з тією стороною ("ДНР", "ЛНР" - ред.) про те, що буде допуск для роботи з пошуку тіл і вивезення (з окупованих районів Донецької і Луганської областей - ред.), але на тих умовах, що проводити ці роботи повинні тільки цивільні особи, тобто представники громадськості", - розповів голова правління ВГО "Союз "Народна пам'ять" Ярослав Жилкін.

За його оцінками, на непідконтрольних територіях України знаходяться ще сотні не знайдених загиблих.

Загалом за час проекту "Евакуація-200" українські пошуковики обстежили понад 50 населених пунктів і географічних локацій в зоні АТО - від Савур-Могили до Дебальцевого. Учасниками місії стали більш як 120 волонтерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-