Більшість українців проти особливого статусу Донбасу - опитування

Більшість українців проти особливого статусу Донбасу - опитування

Укрінформ
Більшість громадян України - 56,4% - не підтримують надання Донбасу особливого статусу.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження Центру Разумкова "Ставлення громадян до ситуації на Донбасі", переданого Укрінформу.

"Переважна більшість громадян України не підтримують надання Донбасу особливого статусу (56,4%), підтримують таку ідею близько чверті опитаних (23,8%), ще 19,8% респондентів не змогли визначитися з відповіддю на питання", - йдеться у повідомленні. Як зазначається, надання особливого статусу Донбасу не підтримує абсолютна більшість жителів Центрального та Західного регіонів, а також відносна більшість жителів Південного регіону та Донбасу (тієї частини, яка контролюється Україною). У Східному регіоні відносна більшість опитаних підтримує надання Донбасу особливого статусу.

Водночас, як свідчать результати дослідження, ідею проведення виборів на окупованих територіях Донбасу до взяття їх під контроль українською владою не підтримує абсолютна більшість населення України (52,5%), підтримують таку ідею 31,2% опитаних, решта - не змогли визначитися з відповіддю на запитання. Не підтримує цю ідею абсолютна більшість опитаних у Центральному та Західному регіонах та відносна більшість - у Східному регіоні й на Донбасі. У Південному регіоні частки респондентів, які підтримують (31,2%) та не підтримують (33,5%) цю ідею статистично значуще не відрізняються.

Крім того, відносна більшість опитаних не підтримує амністію для всіх учасників сепаратистських рухів, які не вчинили тяжких злочинів (42,3%), підтримують таку ідею 31,2% респондентів, решта - не змогли визначитися з відповіддю на запитання. Не підтримує таку ідею абсолютна більшість жителів Західного регіону та відносна більшість жителів Центрального регіону. Підтримує таку ідею відносна більшість опитаних на Півдні та Донбасі. У Східному регіоні частки респондентів, які підтримують (36,7%) та не підтримують (36,5%) цю ідею статистично значуще не відрізняються.

При цьому відносна більшість населення України підтримує припинення будь-яких економічних зв'язків між Україною та територіями ДНР і ЛНР (включаючи соціальні виплати, постачання енергоресурсів, закупівлю вугілля тощо) до повного встановлення Україною контролю над цими територіями (45,9%) та позбавлення українського громадянства громадян України, які підтримали російську агресію проти України, анексію Криму, сепаратистські рухи на Сході і Півдні (45,5%). Не підтримують ці ідеї близько третини опитаних (33,3% та 34,0%, відповідно). Ці ідеї підтримує абсолютна більшість опитаних у Центральному та Західному регіонах та не підтримує абсолютна чи відносна більшість у решті регіонів.

Відносна більшість опитаних (35,9%) негативно оцінює поточні результати Мінських домовленостей щодо ситуації на Донбасі. Позитивно оцінюють ці результати 16,6% респондентів, а нейтрально - 24,3%. 10,0% опитаних нічого не знають про ці домовленості, а 13,1% респондентів не змогли визначитися з відповіддю на заитання. Негативно оцінює поточні результати Мінських домовленостей відносна більшість опитаних у всіх регіонах України.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 25 по 30 березня 2016 року. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-