Питання реєстрації безхатьків хочуть прив'язати до адреси Центру обліку

Питання реєстрації безхатьків хочуть прив'язати до адреси Центру обліку

Укрінформ
Питання реєстрації безхатьків пропонують прив'язати не до місця їхнього фактичного проживання, а до адреси відповідного Центру обліку, уповноваженого для надання таких послуг органами місцевого самоврядування.

Відповідний законопроект підготували Бюро соціальних та політичних розробок, Об'єднання громадян "Народна допомога" разом із Міністерством соціальної політики, який у четвер, зокрема, обговорили на засіданні "круглого столу" в Укрінформі.

Як наголошували учасники засідання, законопроект підготовлено задля уникнення значних непорозумінь в процедурі прийому на облік безхатченків, а також суттєвого заощадження коштів місцевих бюджетів

«Необхідно скасувати ті нові норми, ухвалені в грудні Верховною Радою, які взагалі роблять неможливими діяльність Центрів обліку бездомних громадян. Для цього ми підготували проект закону», - сказав секретар Координаційно-експертної ради з питань соціальної політики Науково-дослідного інституту праці і зайнятості населення Мінсоцполітики та НАНУ Ігор Камінник.

На його переконання, ухвалення парламентом проекту Закону №2984 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг», яким внесено зміни в закон «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», несе в собі загрозу руйнування в країні системи соціальної роботи з бездомними, яка роками вибудовувалася та вдосконалювалася.

Як наголосила начальник Управління у справах людей похилого віку та надання соціальних послуг Мінсоцполітики Оксана Суліма, ризики є досить великими. «На наш погляд, цей закон може зруйнувати, по-перше, систему обліку бездомних осіб, а це потягне за собою руйнацію системи реінтеграції бездомних. По-друге, він обмежує права і свободи громадян, навіть якщо у них немає житла. Йде обмеження на реєстрацію, право брати участь у виборах, право на медичну допогу та ланцюжок інших прав», - вважає вона.

Суліма також відзначила, що роль Центрів обліку полягає не лише у виявленні та обліку, реєстрації бездомних громадян, а й в перенаправленні їх в інші спеціалізовані установи.

За новим формулюванням логічною є вимога до Центру обліку забезпечити безхатька відповідним місцем проживання. І це тільки для обліку та реєстрації. На практиці жоден із центрів в  Україні не має у своєму розпорядженні приміщень з ліжко-місцями.

Для прикладу, в загальній системі закладів всіх форм власності є близько 2 тисяч ліжко-місць. Водночас на реєстраційному обліку, тобто зареєстрованими за адресою Центру обліку, є близько 27 тисяч громадян, не кажучи вже про постійне зростання попиту на таку соціальну послугу. Таким чином, органам місцевого самоврядування необхідно буде забезпечити щонайменше 27-30 тисяч ліжко-місць для безхатченків. В більшості випадків таке завдання стане для них непосильним, а Центр обліку не зможе зареєструвати того чи іншого громадянина, бо це буде порушенням закону.

Коли 10 років тому Центри обліку створювалися, вони акцентували свою діяльність на те, що безпритульні далеко не завжди потребують від держави місця проживання. Куди більш важливою для них є реєстрація з подальшою можливістю працевлаштування, а також включення в систему соціального захисту (пенсійне забезпечення, медичне обслуговування). Центри обліку надали можливість сотням тисяч українців повернути собі громадянські права, а місцевим органам влади - не будувати величезної кількості будинків нічного перебування та інших закладів соціального обслуговування.

«Система обліку є дуже важливою. Її завдання - вивести людину з тіні, дати можливість претендувати на певні державні соціальні гарантії та інше. Своїми поправками та доповненнями депутати, а я не думаю, що це був злий намір, швидше це некомпетентність, дійсно перекреслили досить суттєвий шмат роботи, і фактично руйнують існуючу в Україні систему роботи з бездомними», - додав президент Об'єднання громадян "Народна допомога" Іван Ковалішин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-