Ядерники обіцяють

Ядерники обіцяють "могильник" на ЧАЕС за два роки, якщо дадуть гроші

Укрінформ
Центральне сховище відпрацьованого ядерного палива можна буде побудувати до 2018 року, якщо кошти на будівництво будуть виділені не пізніше, ніж в кінці 2016 року.

Про це журналістам повідомив генеральний директор ДК "УкрДо"Радон" Валентин Мельниченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Проект по сховищу два тижні тому передали на експертизу. Воно буде побудоване до 2018 року, якщо кошти виділять у 2016", - сказав він.

Мельниченко розповів, що фонд, куди надходять кошти на будівництво ЦСВЯП, підпорядкований Міністерству фінансів.

"Воно, на жаль, розпоряджається коштами на власний розсуд. У період з 2010 по 2014 роки фонд отримав 3 млрд грн. За 2015 - ще 600 млн. Ми отримали від сили 300 млн", - наголосив він.

За словами Мельниченка, на будівництво сховища необхідно буде 400 млн грн, ще по одному мільйону гривень піде на розробку проекту і технічну документацію.

Нагадаємо, Енергоатом планує залучити від американських фінансових установ, серед яких Bank of America Merrill Lynch, кредит на 250 млн доларів для реалізації проекту будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

У січні 2015 року Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" та американська корпорація Holtec International уклали додаткову угоду до контракту про спорудження в Україні Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) з трьох атомних електростанцій України. Додатковою угодою передбачено, що проектування і будівництво сховища здійснюватиме НАЕК "Енергоатом". Постачання спеціального обладнання для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива, його транспортування, а також відповідних технологій здійснює корпорація Holtec International (США).

Метою спорудження сховища є посилення енергетичної незалежності України від зовнішніх постачальників енергоресурсів і послуг. Це також забезпечить економію "Енергоатому" понад 250 млн доларів щорічно. Проект є також складовою глобальної стратегії щодо поступового покращення технологічної бази.

Нині відпрацьоване ядерне паливо з трьох українських АЕС (Рівненської, Хмельницької і Південноукраїнської) відправляється на переробку і зберігання в Російську Федерацію.

Після закінчення будівництва у вітчизняному сховищі зберігатиметься відпрацьоване ядерне паливо винятково з українських АЕС - Хмельницької, Рівненської і Південноукраїнської, і не передбачене зберігання відпрацьованого палива з іноземних реакторів.

Україна має завершити будівництво сховища до 2018 року.

Державна корпорація "Українське державне об'єднання "Радон" на сьогоднішній день є головною організацією України, яка виконує збір, транспортування, кондиціонування, тимчасове зберігання радіоактивних відходів так званого "неядерного" циклу практично від усіх підприємств держави, в результаті діяльності яких утворюються радіоактивні відходи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-