Адвокат розказав, як слідство провалило експеримент з «вежею Савченко»

Адвокат розказав, як слідство провалило експеримент з «вежею Савченко»

Ексклюзив
Укрінформ
Адвокат Надії Савченко Ілля Новиков роз'яснив ситуацію щодо слідчого експерименту з вишкою мобільного зв'язку, з якої, за версією слідства, вона, нібито, коригувала вогонь.

Про це він повідомив у коментарі кореспонденту Укрінформу.

«Два слідчі експерименти, проведені раніше стороною обвинувачення, є абсолютно некоректними. Раніше, поки була сонячна погода, захист пропонував провести такий експеримент коректно. Нам тоді заявили, що не час, оскільки свої докази надає сторона обвинувачення. А зараз кажуть, мовляв, вже настала зима, інша видимість - експеримент неможливий», - розповідає Новиков.

На його думку, такими очевидно неадекватними, заангажованими рішеннями суд сам дискредитує себе перед світовою громадськістю. А це є основним завданням команди захисту в умовах політично мотивованого судочинства, як на процесі Савченко.

Що стосується двох експериментів з вишкою, які проходили в травні цього року в Підмосков'ї, їх проводив слідчий Дмитро Маньшин, який вже не один раз «засвітився» своїми підтасовками під час процесу Савченко. Перший експеримент взагалі провалився. Виявилося, що на відстані 2,6 км не можна відрізнити журналістів із штативами від бойовиків із зброєю в руках. Тоді в другому експерименті поставили завдання відрізнити людей в цивільному одязі від бойовиків у камуфляжі. Експеримент проводився некоректно, дані оформлені неправильно, але у результаті записано: «Все видно. Добре можна розрізнити». Це привело до того, що СКР перекваліфіковував обвинувачення, зробивши його навіть важчим для Савченко. Якщо раніше її майже рік звинувачували в «полюванні» на російських журналістів, то тепер переписали, що вона, нібито, спеціально намагалася знищити мирних жителів, які залишали 17 червня 2014 року селище Металіст.

З приводу понятих у другому, «вдалому» експерименті - вказано їх ПІБ і номер в/ч. Адвокат Новиков припускає, що до понеділка обвинувачення підготує виписку, що це «солдати термінової служби, які вибули за місцем проживання, і викликати їх на процес в даний момент неможливо».

Нагадаємо, в четвер адвокат Новиков подав клопотання про проведення слідчого експерименту: з вишки мобільного зв'язку на відстані в 2,6 км відрізнити озброєних людей від мирних. У відповідь прокуратура попросила час до понеділка, щоб вирішити питання про згоду чи незгоду щодо проведення слідчого експерименту. У результаті суддя вирішив розглянути питання про проведення додаткового слідчого експерименту в понеділок, 14 грудня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-