Реформи по-українськи: think positive

Реформи по-українськи: think positive

Аналітика
Укрінформ
Попри всі контрасти з європейським, українське життя змінюється на краще

Нещодавно подруга одного з авторів матеріалу, яка вже 15 років живе в Італії і приїздить в Україну раз на рік-два, поділилася своїми спостереженнями про наше життя. Так от, на її думку, воно, попри всі контрасти з італійським буттям, змінюється на краще. Наприклад, за її спостереженнями, продукти в Україні стали якіснішими, їжа різноманітнішою, в Києві з'явилися магазини і кафе світових мереж, у крамницях величезний вибір натуральної косметики, яка в Італії коштує шалених грошей, а люди на вулицях стали одягатися трохи стриманіше, тобто виглядають більш по-європейськи. 

Звісно, ці "реформи" помітні лише жіночому оку, але така оцінка збоку, на відміну від наших звичних "зрад і перемог", стала приємною несподіванкою і змусила згадати призабуту українську приказку "Які очі, такий світ". І хоча перший президент України Леонід Кравчук оцінив реформаторські зусилля уряду на трійку з двома мінусами за п'ятибальною системою, а оцінка суспільством звіту Кабміну ще попереду, кореспонденти Укрінформу вирішили озирнутися навкруги саме під цим кутом зору. 

МВС: МЕНТИ СТАЛИ КОПАМИ

За останніх півроку на автошляхах  Києва, Львова, Харкова та Одеси привітання людей у міліцейській формі на кшталт "сержант Петренко, троє дітей" відійшло у минуле, бо там запрацювали підрозділи нової патрульної поліції. У грудні вони мають з'явитися в Мукачевому, Дніпропетровську, Миколаєві і Луцьку. Навчання поліціантів також триває в шістьох містах Донбасу та в Івано-Франківській і Чернівецькій областях. Наразі  нових партульних більше 5,5 тисяч, до березня 2016 року має бути 16 тисяч, а всього необхідно більш як 20 тисяч. 

Заступник шефа Національної поліції Олександр Фацевич визнає, що ейфорія в нових патрульних уже минула, почалися робочі будні. Проте у Нацполіції були приємно вражені невеликим відсівом тих, хто виявився не готовим до роботи, бо налаштовувалися десь на 30 відсотків.

Після набуття чинності закону про Національну поліцію час "сержантів Петренків" скінчився не тільки в  ДАІ.  Новий закон дав старт новій структурі колишньої міліції. Відтепер вона поділяється на кримінальну, патрульну, поліцію охорони, спеціальну поліцію і поліцію особливого призначення. 

На початку листопада у МВС оголосили про набір до спецназу КОРД - поліції особливого призначення. Прийом кандидатів почали на базі столичної Академії МВС. 

Паралельно міністерство запустило конкурс з набору в Бюро протидії наркозлочинності, яке буде прямо підпорядковане керівнику Національної поліції. Воно має почати роботу вже в січні наступного року. Планується, що агенти бюро працюватимуть мобільними оперативними групами по 10-15 людей і не будуть прив'язані до конкретного міста чи району. Борцям з наркотиками обіцяють приблизну таку ж зарплатню, як і патрульним поліціантам - 9-12 тис. грн.

Проте у МВС дали шанс на нове життя і колишнім міліціонерам - щоб стати поліцейськими, їм потрібно пройти через переатестацію. Всередині листопада вона почалася для працівників Києва та області, а всіх міліціянтів мають переатестувати протягом наступних 6 місяців. Одним з результатів реформи має стати зменшення кількості правоохоронців з нинішніх 225 до 150 тисяч.

Чи зробить зміна назви, структури і конкурсне сито всіх колишніх ментів копами і  чи всі вони сприйняли нові принципи роботи? Час покаже. Але принаймні прагнення до цього очевидне. 

МОЗ: ТЕНДЕРИ ДЛЯ ВСІХ, А НЕ ЛИШЕ ДЛЯ СВОЇХ  

За 24 роки незалежності в Україні помінялося 19 міністрів охорони здоров'я, і багато хто з них залишив посаду саме через скандали, пов'язані із держзакупівлями. Напевно, через це і медіа, і пацієнтські організації здебільшого концентруються на проблемі закупівель. Вирішити її міністр-варяг О.Квіташвілі взявся шляхом максимального відкриття системи. "Увесь світ давно це зробив, і там немає таких скандалів, як в Україні", - заявив він відразу після призначення на посаду. 

Шлях до прозорих закупівель виявився тернистим для МОЗ і його очільника, проте вони його здолали.  В результаті до міжнародних організацій перейшли майже 60%  державних закупівель ліків за державний кошт для українських пацієнтів на суму 2,197 млрд гривень. 

Зокрема, британське закупівельне агентство Crown Agents за договором з МОЗ закупить ліки на загальну суму 750 млн. гривень,  UNICEF  - на 800 млн. гривень, ПРОООН - на 620 млн. гривень. Вони мають забезпечити ними пацієнтів у найкоротший строк і без корупції. 

На думку експертів, цієї мети буде досягнуто завдяки тому, що тендерну документацію готують підрозділи по закупівлях міжнародних організацій, які дорожать своєю репутацією, в торгах зможуть брати участь будь-які виробники і оптові компанії з усього світу, а не лише зареєстровані в Україні, де ринок монополізований,  вони пропонуватимуть препарати, якість яких підтверджена міжнародними організаціями, а не українською системою контролю. 

У МОЗ розраховують, що з 2016 року міжнародні організації здійснюватимуть 100% закупівель

Ще один відчутний плюс нової системи - ціна формуватиметься з вартості препарата і офіційного збору закупівельної організації, зафіксованого в договорі (наприклад, для Crown Agents це 5,5%), у той час як за старою системою вона формувалася з ціни препарата +корупційний податок +оптова націнка в Україні +ПДВ + імпортний збір. Це дасть змогу здешевити ліки для українських пацієнтів на 30-40%.

Заяви певних вітчизняних фармвиробників, що передача закупівель міжнародним організаціям робить неможливою участь у них вітчизняних виробників, спростовують інші гравці українського фармринку: для участі в таких закупівлях уже зареєструвалося близько 70 вітчизняних компаній. 

У МОЗ розраховують, що з 2016 року міжнародні організації здійснюватимуть усі 100 відсотків закупівель. Наразі вже встановлено нові правила реєстрації лікарських засобів, також триває обговорення об'єднаної комітетсько-міністерської версії законопроекту "Про лікарські засоби", який має виробити модель державного регулювання фармринку.

Проте у МОЗ свідомі того, що це лише частина проблем галузі. А основною є те, що при нинішній системі фінансування левова частка коштів - 75-80 відсотків - іде на  заробітну плату, комунальні послуги і утримання медзакладів. Зокрема, з 46 млрд гривень державних коштів, виділених цього року на систему охорони здоров'я, лише близько 9 відсотків іде власне на надання медичної послуги, решту забирає утримання інфраструктури. Але будемо сподіватися, що більш ефективне використання 2,2 млрд гривень з 46-ти  - це лише початок.

МІНЕНЕРГОВУГІЛЛЯ: РОСІЙСЬКИЙ ГАЗ СТАВ ТОВАРОМ, А НЕ ПОЛІТИЧНОЮ УДАВКОЮ

Вперше ми сказали "ні" російському газу за завищеними цінами у липні, вдруге - наприкінці листопада. У цьому році відбулося безпрецедентне в історії скорочення імпорту газу до рівня 17 млрд. куб. м. Із загального обсягу імпорту постачання від Газпрому становитимуть цьогоріч приблизно 6,2 млрд. куб. м., імпорт з ЄС перевищить його на 74%  і становитиме приблизно 10,8 млрд. куб. м.

У планах - повна відмова від російського газу вже наступного сезону

Тому в Росії вже не буде іншого вибору, окрім як грати за чесними ринковими правилами та пропонувати нам адекватну ціну на ресурс. Разом з цим вдалося накопичити в українських підземних газосховищах достатні об'єми блакитного палива для проходження зими. Наступного сезону в планах - взагалі відмовитися від російського газу. 

Прийнятий закон "Про ринок природного газу" змінив газові відносини у державі. Тепер українці вперше платять за газ майже ринкову його ціну, і вперше держава не змушена покривати велетенський дефіцит бюджету Нафтогазу. З одного боку, тягар здається важким, з іншого - ми вперше вчимося рахувати, економити й впроваджувати власні програми енергозбереження.

МІНОСВІТИ: "НОВІ ГОРИЗОНТИ" ДЛЯ УКРАЇНСЬКОЇ НАУКИ

Україна приєдналася до європейської науково-дослідної програми "Горизонт-2020". Її мета не тільки розвивати фундаментальну науку, але й пов'язати наукові дослідження, лабораторні розробки з економікою та бізнесом. Відтепер українські науковці можуть долучитися до європейських грантів на наукові дослідження та розробки. А це чималенька сума - майже 80 млрд євро. Щоправда, за участь в програмі потрібно сплачувати внесок. Однак для України зробили 95-відсоткову знижку і звільнили від необхідності робити внесок за 2015 рік, розподіливши його на наступні роки. Таким чином до 2020 року загальний внесок нашої держави становитиме 35,5 млн євро. 

Долучення України до "Горизонту-2020" має пожвавити науково-дослідницьке життя вітчизняних науковців. А гроші на це вони будуть здобувати самі - за гранти програми потрібно буде конкурувати з найкращими іноземними фахівцями в різних галузях. 

Українські науковці також зможуть долучитися і до міжнародних проектів, а це обмін досвідом, включення до європейської наукової спільноти, без чого розвиток сучасної науки ані в світі, ані в Україні неможливий. 

"Україна досі здатна продукувати першорядні фундаментальні результати, хоч фінансування української науки протягом останніх років, на жаль, було злиденно низьким. Але при цьому ми примудряємося друкувати близько 6 тисяч статей на рік в журналах, які входять до відомої бази даних Web of Science. Якщо ми порахуємо вартість однієї такої статті, то ми побачимо, що українські вчені працюють вдесятеро ефективніше, ніж їхні американські колеги", - переконаний заступник міністра освіти та науки Максим Стріха.

Вже у вересні за участі українських науковців було подано 55 заявок за різними напрямами програми з бюджетом більш як 6 млн євро.

МІН'ЮСТ: НЕСПОДІВАНІ ПОЛЕГШЕННЯ 

Люстрація, декомунізація та онлайн-сервіси для всієї країни - це позитивні зміни, батьками якого стало міністерство юстиції.

Безумовний позитив те, що відбулася мінімізація контакту українців з чиновниками.

Заяву про бажання вступити до шлюбу, зареєструватися на консультацію до спеціаліста органу РАЦС, заяву про реєстрацію новонародженого можна подати в онлайн-режимі. Громадяни можуть обрати на сайті модельний статут і зареєструвати бізнес за 5 хвилин. Нагадаємо, що і Мін'юсті запровадили систему надання електронних виписок і витягів з реєстру нерухомості та бізнесу. Наступним кроком стане децентралізація адмінпослуг у регіонах.

Напевно, у Мін'юсту найтісніші контакти із громадськістю, зокрема, із Громадським люстраційним комітетом, а тому й здобутки помітніші. Результатом спільних зусиль стало те, що близько п'яти тисяч абсолютно ганебних осіб з числа вищих керівників, як чиновницького апарату, так і правоохоронних органів, звільнено з посад. З них 700 звільнено за люстрацією, й інші чотири з гаком тисячі пішли за власним бажанням. Серед них заступник глави МВС Чеботар, заступник генпрокурора Гузир, і нарешті, перший заступник очільника Національної поліції Паскал нещодавно залишив свою посаду.

Декомунізація (пакет законів) вводить законодавчу заборону на пропаганду тоталітаризму та його символіку, але й запустив по всій Україні процес перейменування топонімів з комуністичним походженням.

МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ: "КРЕАТИВНА ЄВРОПА" ТА ПАМ'ЯТКОХОРОННА ДІЯЛЬНІСТЬ

Мінкульт приєднався до однієї з найпотужніших європейських програм "Креативна Європа" на добрих для України умовах. Десятки тисяч українських митців, фахівців культури та аудіовізуального сектору, представників "виконавчого" мистецтва (театр, танець), образотворчого мистецтва, видавничої справи, кінематографії, телебачення, музики, міжжанрових мистецтв, культурної спадщини та відео індустрії можуть долучитися до програми з бюджетом в півтора мільярди євро.  

Приєднання до менш гучної, але цікавої європейської програми розвитку малих міст "COMUS" дасть можливість безкоштовно розробити для маленьких міст України унікальну стратегію їхнього розвитку, не лише центру, а й цілих кварталів. Грантові заявки на участь у програмі подали кілька українських міст, але виграли їх Луцьк та Жовква. Через відмову приєднатися однієї з країн Східного партнерства її квоту віддадуть Україні. Розроблені за допомогою європейських експертів урбаністичні стратегії для цих міст - величезний крок для залучення іноземних інвестицій.   

Мінкульт запропонувало законопроект про контрактну форми роботи в галузі культури та конкурсної процедури призначення керівника державного чи комунального закладу культури. Контрактну форму запропоновано і для акторів. Ці новації викликають спротив системи, театрального середовища, але, безумовно, є європейськими. До позитивів належить і формування концепції закону про охорону пам'яток

І, нарешті, третій позитив. І громадськість, і чиновники, й політики говорили, як треба берегти історичний центр. Попри ці розмови, центри, історичні зони забудовувалися. Мінкульт розробив законопроект, який дає важелі припинити стригти купони із заповідників, буферних зон, музеїв та робить неможливою забудову історичного центру. Чи вдасться прийняти закон, залежить від громадськості, але Мінкульт підняв тему, яка лежала під сукном десятиліттями. Тож, непогана стратегія як для першої річниці міністерства: маленькі міста розвинути, а історичні центри великих - зберегти.

Надія Юрченко, Руслана Чечуліна, Наталія Молчанова, Лана Самохвалова, Київ
 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-