Експерт прогнозує стрімке здорожчання харчів наступного року

Експерт прогнозує стрімке здорожчання харчів наступного року

Укрінформ
Експерт аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Ігор Остапчук вважає, що в наступному році варто очікувати істотного подорожчання продуктового кошика.

Про це він заявив на прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«2015 рік видався ще більш-менш вдалим для аграрної галузі, тому і не відбулося суттєвого подорожчання продуктів харчування. Наступний рік, боюсь, може вийти не настільки вдалим для аграрної галузі, що потягне за собою і суттєве подорожчання продуктів», - вважає експерт.

На його думку, підвищення цін на продукти можуть спровокувати кілька факторів.

«У цьому році аграрні виробники суттєво економили на технологічному процесі, на внесенні добрив. До того ж доклалися погодні умови, які завадили засіву озимих культур. Через недосів наступного року ми можемо втратити 10 млн тонн урожаю зерна та отримати 60 млрд гривень збитку», - зазначив Остапчук.

Крім того, за словами експерта, досі неврегульоване питання з податковою реформою та правилами оренди землі, що мають вступити в силу з 1 січня наступного року.

«Питання оренди неврегульоване і в наступному ракурсі. Орендна ставка визначається згідно поточного рівня інфляції. До кінця року він може досягнути 50%, відповідно, і ставка оренди може збільшитись на 50 %», - зазначив він.

Крім того, Остапчук також звертає увагу на тенденцію до щорічного скорочення посівних площ під круп'яні агрокультури та обсягів виробництва крупів, а також - до скорочення поголів'я великої рогатої худоби.

«Відносно вересня виробництво гречки в жовтні знизилось на 12%. Наразі маємо також і збільшення вартості пшениці, вона коштує 3300 грн за тонну, порівняно з вереснем її вартість збільшилась на 300 гривень. У тваринницькій галузі також маємо тенденцію до скорочення поголів'я великої рогатої худоби. Водночас, збільшення попиту на курятину провокує і ріст цін на неї. До кінця року м'ясо стане на 10-15 % дорожчим», - констатує експерт.

Втім, на думку Остапчука, Міністерство аграрної політики може сприяти зниженню темпів зростання цін на харчі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-