Антирейтинг корупції очолила податкова (опитування)

Антирейтинг корупції очолила податкова (опитування)

Укрінформ
Податкова служба, митниця та Агентство земельних ресурсів очолюють корупційний антирейтинг.

Такі дані соціологічного опитування «Рівень сприйняття корупції бізнесом. Друга хвиля» оприлюднив на прес-конференції у понеділок начальник департаменту фіндосліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Серед органів центральної влади у лідерах корупційного антирейтингу, як і навесні цього року, опинилася податкова служба: серед підприємств, які за останні півроку стикались з випадками примусу до хабара, 26,7% назвали саме цей державний орган. Друге місце посіла митниця - 6,3%, третє - Агентство земельних ресурсів (6,0%)", - сказав Яблоновський.

Він додав, що четверте місце посідає пожежна служба із 5,2% голосами опитаних. "Цікаво, що порівняно із весною корумпованою цю установу назвали вдвічі більше бізнесменів", - констатував фахівець. 

Найчастіше примус до дачі хабаря відзначався при оформленні документів на землю, офіс чи нерухомість, а також під час видачі дозвільних документів. При цьому, як засвідчило опитування, майже вдвічі знизилася кількість випадків оплати без квитанції, вимагання благодійних внесків - з 9,3 до 4,9%. Водночас випадки вимагання хабарів при реєстрації чи закритті підприємства та при здачі звітності почастішали в чотири рази.

Дослідження провели Transparency International Україна, ПриватБанк, ТОВ Аудиторська фірма «ПрайсвотерхаусКуперс» («PwC Україна») та GfK Ukraine. Опитування проводилось у серпні-жовтні методом телефонних інтерв'ю з керівниками підприємств. Загальний розмір опитаної вибірки - 2271 підприємство. Максимальна похибка для загальної опитаної вибірки (з імовірністю 90%) - 2,1%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-