У Миколаєві відкрилася виставка «Україна в Антарктиці: дослідження та незламність»

У Миколаєві відкрилася виставка «Україна в Антарктиці: дослідження та незламність»

Фото
Укрінформ
У Миколаєві відкрилася фотовиставка Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) «Україна в Антарктиці: дослідження та незламність».

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила завідувачка обласного музею суднобудування та флоту, де вона експонується, Тетяна Мітковська.

«У нашому музеї 10 травня відбулося урочисте відкриття виставки «Україна в Антарктиці: дослідження та незламність». В експозиції 27 фото, на яких можна побачити неймовірну природу крижаного континенту та моменти з життя й роботи українських полярників та полярниць», - сказала Мітковська.

Також у музеї є стенди, присвячені впливу війни на українську антарктичну програму і «бойовим пінгвінам» - нашим полярникам, які пішли служити до ЗСУ.

Окрім фотографій, на виставці представлено різні полярні артефакти з фондів музею. Серед них опудало пінгвіна, китовий вус, зразки гірських порід тощо. Доповнюють експозицію шеврони станції «Академік Вернадський», НАНЦ, різних експедицій, науково – дослідницького судна «Ноосфера» та спецодяг полярника.

Читайте також: Україна долучилася до міжнародного дослідження антарктичної криги

У заході взяв участь директор НАНЦ Євген Дикий. Він розповів про дослідження крижаного континенту, його флору та особливості. Також презентував найцікавіші результати з останнього антарктичного сезону, який завершився у квітні 2024 року.

Важливий факт: з початку повномасштабного вторгнення до лав ЗСУ приєдналися 25 українських полярників. Тому нині на станції знаходяться лише 14 людей.

У Миколаєві відкрилася фотовиставка «Україна в Антарктиці: дослідження та незламність» / Фото: Алла Мірошніченко, Укрінформ та НікВєсті

«Виставка присвячена 25 річній роботі українців у дослідженнях Антарктиди, людям, які там працюють і які захищають нашу державу. Коли наші полярники йдуть на фронт, ми вручаємо їм унікальні шеврони із зображенням бойового пінгвіна», — сказав Дикий.

Для дітей музей організовує окремі тематичні інтерактивні заняття під назвою «Антарктида стає ближчою», де вони можуть виготовляти тварин крижаного континенту (ліплення, аплікація, малювання).

Як повідомляв Укрінформ, на Миколаївщині у музеї суднобудування та флоту відбулася зустріч з екіпажем легендарної яхти «Ікар», яка здійснила першу навколосвітню подорож.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-