У ЮНЕСКО оприлюднили мапу зі збільшеною зоною історичного центру Одеси, мерія чекає на підтвердження

У ЮНЕСКО оприлюднили мапу зі збільшеною зоною історичного центру Одеси, мерія чекає на підтвердження

Укрінформ
Оновлено карту історичного центру Одеси, який є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Охоронну зону розширили до меж вулиць Приморська - Лідерсовський бульвар - Леонтовича - Пантелеймонівська - Старопортофранківська - Балківська. Оновлена карта історичного центру Одеси з’явилася на сайті ЮНЕСКО, повідомляє Укрінформ.

Буферна ж зона охоплює майже усе узбережжя Великого Фонтану до мису Великий Фонтан і до вулиці Фонтанська дорога, до Пантелеймонівської. Також до буферної зони входить фактично весь Одеський порт включно з територією колишнього судноремонтного заводу, до вулиці Приморської.

Проте в Одеській міськраді інформацію щодо розширення меж охоронної зони не підтвердили, але й не спростували.

«Очікуємо підтвердження від керівних органів ЮНЕСКО про затвердження нових меж. Відповідний лист повинен надійти до Міністерства закордонних справ України», - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, упродовж сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО 10 вересня 2023 року в Ер-Ріяді українська делегація проводила додаткові консультації з керівництвом Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо розширення меж зони ЮНЕСКО в Одесі. Експерти з консультативних органів ЮНЕСКО наполягали на більшому розширенні меж охоронної зони, а саме - до меж Комплексної охоронної зони історичного центру, що визначена Історико-архітектурним опорним планом 2008 року та Генеральним планом Одеси 2015 року.

Читайте також: Італія виділить €45 мільйонів на протиаварійні роботи в одеських об’єктах ЮНЕСКО

У серпні 2022 року у Міністерстві культури та інформаційної політики ініціювали включення історичного центру Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за прискореною процедурою. У жовтні Україна офіційно передала на розгляд ЮНЕСКО номінаційний файл «Історичний центр міста-порту Одеси» для включення до Списку всесвітньої спадщини, а Президент Володимир Зеленський закликав провести позачергову сесію Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо включення історичного центру Одеси до списку. Остаточне рішення щодо включення історичного центру міста до списку всесвітньої спадщини ухвалили 25 січня 2023 року.

У квітні 2023 року генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле прибула до Одеси, де відвідала урочисту церемонію відкриття пам’ятної таблички про включення частини історичного центру Одеси до списку всесвітньої культурної спадщини.

Фото: Офіційний сайт міста Одеса

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-