СБУ затримала одну з організаторів російського псевдореферендуму в Херсоні

СБУ затримала одну з організаторів російського псевдореферендуму в Херсоні

Укрінформ
Служба безпеки України затримала жінку, яка брала участь в організації незаконного референдуму в період тимчасової окупації Херсона військами РФ.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

За даними слідства, зловмисницею виявилась 59-річна працівниця автостоянки, яка після захоплення Херсона добровільно вступила до так званого "виборчкому" Корабельного району міста.

Зі скринькою та бюлетенями вона обходила помешкання херсонців та закликала їх голосувати за "приєднання" міста до РФ.

Під час таких рейдів колаборантку супроводжували озброєні загарбники, які погрожували ув’язненням у разі відмови від участі у псевдореферендумі.

Читайте також: СБУ затримала ще двох колаборанток, які допомагали провести псевдореферендум на Херсонщині

Задокументовано, що однією з потерпілих була очільниця об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, в якому проживала фігурантка. За вказівкою зловмисниці росіяни викрали жінку, яка відмовилася проголосувати на користь країни-агресора, та відвезли до катівні.

За співпрацю із загарбниками колаборантка отримала паспорт РФ і можливість безперешкодно пересуватися містом.

Після звільнення Херсона вона втекла до Миколаєва, де оформила статус внутрішньо переміщеної особи, намагаючись уникнути правосуддя.

Співробітники СБУ встановили місце проживання зловмисниці та затримали її. При обшуках за місцями перебування фігурантки в Херсоні та Миколаєві вилучено два мобільні телефони із доказами співпраці з агресором і пропагандистські матеріали РФ.

Читайте також: Викрадають людей і вивозять у катівні: Гуменюк про «післявиборчі» рейди росіян на ТОТ

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили затриманій про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу (Колабораційна діяльність, вчинена за попередньою змовою групою осіб).

Затримана перебуває під вартою, їй загрожує до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, у Донецькій області протягом 2023 року співробітники СБУ виявили близько 300 колаборантів, вироки отримали 37 злочинців.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-