У Львові від сьогодні запрацювала безготівкова оплата у громадському транспорті

У Львові від сьогодні запрацювала безготівкова оплата у громадському транспорті

Укрінформ
У Львові від сьогодні у міському транспорті пасажири можуть розрахуватися карткою «Леокарт» (е-квиток). Проїзд за такої оплати буде дешевшим – 13 грн, банківською карткою чи смартфоном – 15, тоді, як готівкою вже доведеться сплатити – 20 гривень.

Про це під час пресбрифінгу повідомив директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олег Забарило.

«Сьогодні 11 грудня ми запустили у всіх видах громадського транспорту, автобусах, трамваях, тролейбусах нашої громади, безготівкову оплату. Люди мають можливість розрахуватися карткою «Леокарт», банківськими картками та мобільними пристроями з NFC та готівкою, коли водій зобов’язаний видати квиток», - сказав чиновник.

Відтепер у Львові право на пільговий проїзд надається лише власникам картки «Леокарт», які повинні валідуватися. Єдиним винятком є учасники бойових дій, які на підставі своїх посвідчень матимуть змогу проїхати безкоштовно.

«Ми всіляко закликаємо купувати «Леокартки». З 13 листопада багато львів’ян змогли придбати і сьогодні уже спокійно розраховуються. Ще в місті відкрили 26 додаткових пунктів продажу, тепер «Леокард» можна придбати в 76 точках – 40 кіосках «Інтерпрес» та 36 терміналах EasyPay, що обладнані відповідними диспенсерами. Також у цих точках можна і поповнити транспортні картки. Крім того, функція поповнення карток доступна у 631 терміналі EasyPaу», - додав Забарило.

З його слів, також у всіх видах транспорту запустили контроль в маршрутках та автобусах, який раніше був присутній лише в електротранспорті. Штраф за неоплачений або незавалідований проїзд – 300 грн.

КП «Львівавтодор» ще в листопаді 2016 року уклало з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) кредитний договір щодо впровадження проєкту е-квитка у Львові на загальну суму 10,0 млн євро. Місцевий внесок - 1,2 млн євро.

Читайте також: Киянам пояснили, чому гроші за проїзд у транспорті списуватимуть за дві поїздки

12 березня 2020 року відбулося підписання договору з консорціумом Mikroelektronika & SoftServe — переможцем тендеру. Але лише у квітні 2021 року громадський транспорт Львова почали облаштовувати валідаторами.

«Всі ці кошти ми повернемо. Львів витратив на проєкт на сьогодні близько 170 млн гривень. Після безготівкової оплати приступаємо до наступного етапу проєкту е-квиток – кілометр. Тут працює ІТ-компанія «SoftServe», завдяки якій зможе діяти безкоштовна пересадка на другий транспортний засіб протягом 40 хвилин », – зазначив директор ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк.

Як повідомляв Укрінформ, Львівщина стала першою в Україні із запровадження е-квитка на приміських та міжміських маршрутах. Обладнання працює за схемою «check-in – сheсk-out». Це дозволяє пасажиру сплачувати лише за відстань, яку він проїхав, відповідно до тарифної сітки. Така система є значно зручнішою і для водіїв, бо їм більше не потрібно приймати оплату власноруч.

Фото: ЛМР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-