Експерт U-LEAD закликав представників місцевих громад не зволікати із е-декларуванням

Експерт U-LEAD закликав представників місцевих громад не зволікати із е-декларуванням

Укрінформ
Представникам органів місцевого самоврядування не варто зволікати із декларуванням, оскільки у разі неподання даних про статки передбачається звільнення з посади.

На цьому наголосив радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Дмитро Фокасієв під час онлайн-консультації щодо практичного застосування антикорупційного законодавства, організованій на запит місцевих громад, повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт U-LEAD.

«Рекомендуємо не зволікати з їх проходженням, адже у разі її непроведення у цей строк особа підлягає звільненню з посади», - наголосив Фокасієв.

Під час консультації експерт приділив увагу темі проходження спеціальної перевірки, передбаченої Законом "Про запобігання корупції", а також перевірки, передбаченої Законом "Про очищення влади", видам та строкам подання декларацій. За загальним правилом, публічні службовці мають до 31 січня 2024 року подати: щорічні декларації (з будь-якою позначкою) за 2021-2022 звітні періоди; декларацію при звільненні за 2022-2023 роки (якщо обов’язок подання декларації настав до 11 жовтня 2023 включно); декларацію кандидата на посаду за 2021 та 2022 звітні періоди (якщо кінцевий строк їхнього подання настав у період з 24 лютого 2022 по 11 жовтня 2023 включно).

Читайте також: Як змінилися терміни подання виправлених декларацій - розяснення НАЗК

Як зазначив радник, якщо у декларанта існує обов’язок подати декларацію кандидата на посаду та щорічну декларацію (з будь-якою позначкою) за один і той самий звітний період, то у випадку подання першої щорічної декларації за відповідний звітний період, декларація кандидата на посаду за цей період не подається. Також він розповів, що законом відновлено спеціальні перевірки, які були зупинені з березня 2022 року. Відтепер особи, призначені на посади у період дії воєнного стану, для проведення спеціальної перевірки мають подати усі необхідні документи не пізніше 31 січня 2024 рок. «Щодо осіб, яких було призначено у період дії воєнного стану та звільнено до набрання чинності законом, спеціальна перевірка не проводиться», — зазначив радник з посиланням на офіційні роз’яснення НАЗК.

За словами Фокасієва, окрім цих змін, поширеним є питання щодо декларування матеріальної допомоги, отриманої від інших країн та міжнародних організацій через війну: «Незалежно від того, чи перебували ви на території України чи за кордоном у час, коли отримували цю допомогу, декларувати її не потрібно. Водночас це стосується лише тих декларацій, звітний період яких повністю або частково припадає на період дії воєнного стану».

А от декларувати грошову допомоги від України необхідно. Зокрема, це стосується грошової допомоги, яка надається внутрішньо переміщеним особам (ВПО) від держави, у тому числі за поданими через платформу «єДопомога» заявками. Серед грошової допомоги може бути покриття витрат на проживання (допомога на проживання ВПО) чи компенсація витрат, пов’язаних із безоплатним тимчасовим розміщенням (перебуванням) ВПО. Також серед такої допомоги грошова допомога цивільному населенню, яке евакуюється, та грошова допомога цивільному населенню деокупованих населених пунктів.

Читайте також: U-LEAD: Компетентне місцеве самоврядування - основа європейського майбутнього України

«НАЗК рекомендує у декларації джерелом доходу таких коштів вказувати Кабінет міністрів України (заблокувавши поле для введення коду ЄДРПОУ)», — підказав радник.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 10 жовтня підписав закон про відновлення е-декларування під час воєнного стану, ухвалений Верховною Радою з його пропозиціями. 12 жовтня 2023 року закон набув чинності.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-