Росія присвоїла 14 тисяч пам'яток культури в окупованому Криму - експерт

Росія присвоїла 14 тисяч пам'яток культури в окупованому Криму - експерт

Укрінформ
За період окупації Криму Росія присвоїла 42700 об'єктів, що належать Україні, серед яких держпідприємства, історико-культурні заповідники.

Про це йшла мова на презентації в Укрінформі аналітичного видання "Крим. Анексована власність", підготовленого експертами Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД).

"За період окупації Криму Російською Федерацією було "націоналізовано" на півострові 27 державних підприємств. Всього Україною втрачено близько 42700 об'єктів нерухомості, що належать їй, - будівель, споруд, земельних ділянок і об'єктів незавершеного будівництва", - повідомила експерт УНЦПД Юлія Тищенко.

За її словами, українська сторона у зв'язку з завданим їй збитком вимагає компенсації у розмірі 1 трильйону гривень. З урахуванням упущеної вигоди ця сума складає 2,4 трильйона гривень, підкреслила Тищенко.

Як відмітила експерт, у сфері культурної спадщини Росія присвоїла у Криму шість історико-культурних заповідників, 300 тисяч музейних експонатів, близько 14 тисяч пам'яток культури, з яких майже 150 історико-архітектурних об'єктів занесено до списку ЮНЕСКО.

У 2015 році привласнення окупантами 220 історичних і культурних пам'ятників Криму підтверджено занесенням їх до Єдиного державного реєстру об'єктів культурної спадщини Росії, відмітила Тищенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-