Атакувати Дебальцеве наказав особисто Путін - блогери CIT

Атакувати Дебальцеве наказав особисто Путін - блогери CIT

Укрінформ
Рішення про атаку на місто Дебальцеве Донецької області України у січні 2015 року приймало вище керівництво Росії.

Про це йдеться у розслідуванні блогерів Conflict Intelligence Team (CIT).

Різка ескалація конфлікту на Донбасі сталася у середині січня 2015 року. Як зазначає команда CIT, перед цим стало відомо, що зустріч «нормандської четвірки» скасована, а Володимира Путіна не запросили на святкування 70-річчя визволення Освенцима. Перші повідомлення про перекриття траси, що  веде в Дебальцеве, з'явилися на початку лютого. «Перехід Дебальцевого під контроль сил сепаратистів дав би змогу швидше перекидати сили, отримувати значно більше допомоги від Росії», - пише CIT.

Блогери дізналися, що в боях за Дебальцеве брали участь військові 6-ї окремої танкової бригади російських Збройних сил. Вони проаналізували сторінку «Вконтакте» Євгена Усова - одного з солдатів. За фотографіями і статусами вони з'ясували, що Усов дістав осколкове поранення і не пізніше як 14 лютого його привезли до Москви, у військовий госпіталь імені Бурденка. У госпіталі солдата відвідав міністр оборони Сергій Шойгу і нагородив годинником з емблемою Міноборони. Ці фотографії теж є на сторінці Усова.

«Очевидно, що осколкове поранення можна дістати і в результаті необережного поводження з боєприпасами або на навчаннях, але хіба б в цьому випадку його відвідував особисто міністр оборони Росії, та ще і нагороджував годинником? Для нас очевидно, що така висока честь може бути надана тільки за участь в якомусь знаменному бою», - пишуть блогери. Востаннє Шойгу відвідував військовий госпіталь у липні, коли в Омську обрушилася казарма.

Команда дійшла висновку, що рішення про різку ескалацію конфлікту та атаку на Дебальцеве приймалося російським урядом. «Враховуючи, що наступ на Дебальцеве почався за часів переговорів президентів Росії та України, важко уявити, що таке могло бути вирішено кимось іншим, ніж президентом Росії Володимиром Путіним. Прояв такої ініціативи з боку міністра оборони Росії міг сильно нашкодити переговорам Володимира Путіна, тому ми вважаємо, що відповідальність за ухвалення рішення про атаку на Дебальцеве і замикання котла несе особисто президент Росії Володимир Путін. Це рішення стало реакцією на дії представників нормандської четвірки і було інструментом тиску як на президента України Петра Порошенка, так і на представників Заходу», - йдеться у розслідуванні.

Про те, що в боях за місто брали участь російські війська, раніше писала «Новая газета». Також про це йшлося у документальному фільмі Vice News. Автору розповіли, що у російських військових у Дебальцевому був наказ стріляти на ураження по всіх українських військових, які намагаються вийти з оточення, йдеться у розслідуванні CIT.

Фото: Max Avdeev for BuzzFeed News

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-