Брифінг директора НАБУ Артема Ситника та заступника Генерального прокурора Назара Холодницького

Брифінг директора НАБУ Артема Ситника та заступника Генерального прокурора Назара Холодницького

Укрінформ
8 грудня об 11.00 відбувся брифінг на тему: "Рік розслідувань в НАБУ та САП та інші актуальні питання". (Зала 1)

Учасники: Артем Ситник - директор Національного антикорупційного бюро України; Назар Холодницький - заступника Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої  антикорупційної прокуратури.

Підсумкові матеріали:

У розслідуваннях НАБУ фігурують 15 високопосадовців, 39 суддів, 25 прокурорів і 62 топ-менеджери держкомпаній - Ситник

У розслідуваннях НАБУ фігурують 15 високопосадовців, 39 суддів, 25 прокурорів і 62 топ-менеджери державних компаній.

Про це заявив директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник під час брифінгу в Укрінформі на тему: "Рік розслідувань в НАБУ та САП та інші актуальні питання". 

"Всього станом на 1 грудня 2016 року у провадженні перебуває 256 кримінальних справ. Повідомлено про підозру 121 особі, складено обвинувальні акти щодо 63 осіб і, відповідно, 44 кримінальні провадження скеровано до суду. У розслідуванні фугують 15 високопосадовців, 39 суддів, 25 прокурорів, 62 топ-менеджери державних підприємств", - заявив він.

За словами Ситника, саме держпідприємства є "одним із основних розсадників корупції". 

Директор НАБУ додав, що велика кількість проваджень перебуває на стадії завершення і найближчим часом будуть передані до суду.

НАБУ запобігло спричиненню шкоди державі у понад 50 млн грн на Укрзалізниці - Ситник

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) запобігло спричиненню шкоди державі у сумі понад 50 млн грн на Укрзалізниці.

Про це заявив директор НАБУ Артем Ситник під час брифінгу в Укрінформі. 

"Системну роботу по боротьбі з корупцією проведено у сфері Укрзалізниці. Там є ряд кримінальних проваджень, і вдалося запобігти спричиненню шкоди у сумі понад 50 млн грн", - заявив він.

За словами Ситника, щодо Укрзалізниці вже є ряд проваджень, які скеровані до суду, а також провадження, які ще розслідуються.

Ситник стверджує, що після ліквідації схем Онищенка держава отримала 162 млн грн прибутку від продажу газу

Після ліквідації злочинного угруповання депутата-втікача від групи "Воля народу" Олександра Онищенка , держава отримала прибутки від продажу газу  у розмірі 162 млн грн.

Про це на брифінгу в Укрінформі заявив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, повідомляє кореспондент агентства.

«Після ліквідації злочинної групи... тут цікавий приклад, що не просто застосування карального принципу, а сама ліквідація схеми одразу показала, яка кількість коштів викрадалася. За три роки функціонування спільної діяльності групи, власником якої був Онищенко, держава від продажу газу отримала 25 млн грн», - сказав Ситник. І додав : «За цей період (після ліквідації — ред.) отримано прибуток 162 млн грн».

За його словами, коли схеми Онищенка діяли, було усього 25 мільйонів, а після її ліквідації - 162 млн.

САП та НАБУ є єдиним механізмом - Холодницький

Спеціалізована антикорупційна прокуратура та  Національне антикорупційне бюро України є єдиними механізмом, покликаним боротися із корупцією, незважаючи на певні дискусії, які виникають у процесі роботи.

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомив заступник Генерального прокурора - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

«Хай там що говорять, але антикорупційне бюро та антикорупційна прокуратура - це єдиний механізм. Був, є і буде. І ви побачите це по провадженням найближчим часом», - сказав Холодницький.

Ситник закликав НАЗК відкрити повний доступ до бази даних декларацій

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник закликав НАЗК відкрити НАБУ повний доступ до бази даних декларацій для пришвидшення їх перевірки.

Про це він сказав у четвер на брифінгу в Укрінформі на тему: "Рік розслідувань в НАБУ та САП та інші актуальні питання".

«Сьогодні мені принесли матеріали на порушення ще ряду кримінальних проваджень в розвиток перевірки електронних декларацій. Ці провадження стосуються судової гілки влади, а також представників парламенту. Це все було зроблено за результатами роботи нашої аналітичної служби за результатами аналізу декларацій цих високопосадовців з використанням доступу до реєстрів і баз даних державних органів, зокрема, Фіскальної служби, Міністерства юстиції. І, на жаль, чомусь ми поки не знайшли розуміння в НАЗК, оскільки ми попросили відкрити нам повний доступ згідно чинного законодавства до цих декларацій, для того, щоб ця робота йшла більш ефективно. Але десь такого розуміння ситуації ми там поки що не побачили», - сказав він.

Водночас, Ситник, користуючись нагодою, звернувся до керівництва НАЗК та закликав все ж таки відкрити для співробітників НАБУ повний доступ до декларацій високопосадовців України.

«Хотів би звернутись публічно до наших колег із Нацагентства щодо запобігання корупції все-таки відкрити нам повний доступ до декларацій, як того вимагає закон, це значно пришвидшить нашу роботу», - підкреслив директор НАБУ.

НАБУ завело справу щодо заяв Онищенка про корупцію

Національне антикорупційне бюро України розпочало досудове розслідування фактів підкупу депутатів Верховної Ради, що були озвучені у заявах народного депутата Олександра Онищенка. Депутат не приховує свої участі у цих правопорушеннях.

Про це на брифінгу в Укрінформі заявив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, повідомляє кореспондент агентства.

"Заяви пана Онищенка не є унікальними про те, що хтось когось підкуповує, але особа фактично визнає і свою участь у протиправних діях. Я б назвав це явку з повинною у ЗМІ, тому не відкривати тут провадження і не перевіряти ці факти було б неправильно", - сказав Ситник.

 Він наголосив, що НАБУ буде звертатися до депутата-втікача з проханням надати детективам записи, якими він володіє для того, щоб надати їм оцінку, "а не передавати їх, як Онищенко заявляє, іноземним спецслужбам".

"Єдина мета цих заяв - це політизація цієї справи, в якій він фігурує", - переконаний Ситник.

Холодницький обіцяє допитати Олеся Довгого щодо записів Онищенка

Антикорупційні органи обов'язково допитають народного депутата України Олеся Довгого, який фігурує у записах народного депутата Олександра Онищенка щодо фактів підкупу депутатів Верховної Ради.

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомив заступник Генерального прокурора - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

«Скоро. Усьому свій час. Я не можу оголошувати дати допитів, щоб з цього робилося шоу. Олесю Довгому прийде офіційне запрошення, називається воно повістка. Якщо він захоче оприлюднити, як це робили деякі інші високопосадовців, робити з візитів у САП чи НАБУ якесь шоу - це його право. Але ми не прихильники цього», - сказав Холодницький.

Він відзначив, що це має бути слідство, а не серіал за участі детективів та прокурорів.

Холодницький закликав Онищенка надати прокуратурі його записи щодо нібито політичної корупції в Україні

Нардеп-втікач Олександр Онищенко має надати прокуратурі заявлені ним записи щодо політичної корупції в Україні, інакше його заяви сприймаються як обман та спроба відвести увагу від своїх злочинів. 

Про це заявив заступник генерального прокурора - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький під час брифінгу в Укрінформі.

"Є провадження, яке стосується пана Онищенка, яке стосується розкрадання газу. І вчора було зареєстровано провадження, ми вже призначали процесуальних керівників, з приводу отримання хабарів депутатами. Зараз будемо перевіряти. Тому ми звертаємося вкотре: пане Онищенко, надайте усі записи для їх перевірки в рамках досудового слідства, а краще приїдьте, ми вас чекаємо. Для того, щоб уникнути спекуляцій і дозованого викиду тієї чи іншої інформації", - заявив він.

Керівник САП наголосив, що поки заяви Онищенко сприймаються як заяви особи, яка є підозрюваною в іншій справі (про розкрадання газу), переховується від слідства і намагається відволікти увагу від своїх злочинів. 

"Бо поки що ці його заяви сприймаються, дійсно, як від особи, яка є підозрюваною і яка переховується від слідства і будь-яким чином намагається, щоб про його злочин забули, намагається викинути якусь брехливу необгрунтовану інформацію. Коли будуть повні записи, повні тексти, і ми зможемо їх дослідити, коли будуть проведені дослідчі дії, тоді можна говорити про якісь результати. Поки що я, як прокурор, цим записам віри не йму", - заявив він. 

Холодницький додав, що наразі все, що має прокуратура, - це такий собі "привіт із Лондона, чи звідкись іще". 

"Онищенко є заявником - особа, яка повідомила про злочин. І ми саме від заявника чекаємо грунтовної і повної інформації по суті сказаних ним слів. Бо поки це просто, вибачте, брехня", - додав він.

Ситник вважає імунітет високопосадовців бідою для НАБУ і САП

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник назвав бідою для антикорупційних органів імунітет високопосадовців, які використовують надану їм недоторканність з цілью переховування від слідства. На його думку, недоторканність необхідно або відміняти, або звужувати.

Про це він заявив у четвер під час брифінгу в Укрінформі на тему: "Рік розслідувань в НАБУ та САП та інші актуальні питання".

«Ці імунітети - це наша біда, не тільки НАБУ, але і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Чаус - це останній суддя, який скористався суддівським імунітетом. На жаль, я думаю, Онищенко це не останній депутат, який скористався цим імунітетом», - сказав Ситник.

Водночас, Ситник повідомив, що в ніч перед голосуванням у Верховній Раді України питання щодо зняття депутатської недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності Онищенка, він спостерігав, виходячи з даних Держприкордонслужби, що «три рази він (Онищенко — ред.) реєстрував рейс в Україну і потім скасовував, реєстрував і скасовував». За словами Ситника, останній раз Онищенко скасував свій рейс з Лондона до Києва о третій годині ночі напередодні голосування в парламенті питання щодо зняття з нього депутатської недоторканності.

«Тобто, в 3 години ночі перед голосуванням, яке почалося в 10 годин ранку, я зрозумів, що він не прилетить вже, про щось, мабуть, він уже знав. Але говорити про те, що хтось комусь дав втікти... дало наше законодавство втікти. І ми неодноразово говорили про те, що ці імунітети потрібно або відміняти, або хоча б звужувати. Не може бути абсолютного імунітету навіть у народного депутата», - переконаний директор НАБУ.

Ситник заявив, що нічого незвичайного у проханні НАБУ перевірити Холодницького не було

Детектив НАБУ дійсно направляв до ГПУ листа з проханням перевірити керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, але це ситуація штатна і нічого незвичайного в ній немає.

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

«Це штатна процесуальна ситуація, коли детектив звернувся до вищого прокурора, бо він вважає, що там потрібно ухвалити таке рішення», - сказав Ситник.

Він нагадав, що  лист НАБУ був оприлюднений, і там немає слів з проханням притягнути до відповідальності саме керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

Звичайно, наголосив Ситник, у багатьох чиновників та політиків є така мрія, щоб між САП та НАБУ дійсно була війна. «Але це робоче питання, бо в такій ситуації КПК передбачена можливість оскарження певних дій чи бездіяльності прокурора. Якщо це використовується окремими політиками чи діячами для того, щоб показати що є конфлікт - це їх право», - наголосив керівник бюро.

Він відзначив, що між детективами та прокурорами дуже часто виникають протилежні думки щодо того чи іншого розслідування, а звідси - робочі суперечки, але нічого страшного в цьому немає. 

У свою чергу керівник Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький підтримав директора НАБУ: «У нас гарячі дискусії, але ж без них ніяк. Тому що саме прокурор у суді демонструє ті докази, які були зібрані детективами НАБУ разом із прокурорами. І, розуміючи ті категорії суб'єктів, які є нашими клієнтами, ми не можемо дозволити собі йти на голослівних фактах і бездоказовій базі у суд. Бо це тоді буде просто посміховисько. Тому дійсно ми, як орган процесуального керівництва, вимагаємо і будемо вимагати зібрання достатньої та якісної доказової бази».

Ситник заявляє, що корупційні заяви Онищенка не відвернуть увагу від створеної ним газової схеми з 3-мільярдними збитками 

Корупційні заяви депутата-втікача Онищенка не допоможуть йому відвернути увагу від іншої "газової" справи, де він підозрюється у створенні газової схеми, внаслідок чого державі було завдано збитків на суму 3 млрд грн.

Про це на брифінгу в Укрінформі заявив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, повідомляє кореспондент агентства.

"Ми зареєстрували провадження. Даємо пану Онищенку можливість, якщо він дійсно бажає ці записи оприлюднити, надати їх нам, провести розслідування і дати оцінку. А не займатися політизацією своєї справи та намагатися дискредитувати інших людей, щоб, як було дуже влучно сказано, усі потихеньку забули про його справу. Не забудемо ми про цю справу! На 3 мільярди збитків. Ніхто не забуде про цю справу!", - наголосив він. 

За словами Ситника, своїми заявами про корупцію Онищенко намагається політизувати свою газову справу, хоча ніякої політики там немає: "Якщо проаналізувати його голосування в Раді і його групи, то немає там такого голосування, яке б свідчило, що вони йшли проти системи і відстоювали там якісь права, за що щодо тих теоретично могло б здійснюватися політичне переслідування".

Директор НАБУ зазначив, що депутат переховується від слідства і не коментує дії Бюро із-за кордону. Він додав, що в НАБУ готові навіть поїхати за кордон, щоб отримати від Онищенка заявлені ним записи про політичну корупцію, якщо вони у нього є. 

"Ми хотіли з ним зустрітися на території України... Але для того, щоб прискорити розслідування, для того, щоб отримати від нього записи, ми готові з ним зустрітися у тому місці, де буде зручно обом сторонам", - сказав Ситник. 

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, коментуючи на прохання журналістів про можливість зустрічі у Варшаві, зазначив, що польська столиця могла б стати таким місцем. 

Як повідомлялося, Олександра Онищенка підозрюють у незаконному привласненні коштів шляхом створення газової схеми. За попередніми даними, унаслідок викритої схеми державі було завдано збитків на суму 3 млрд грн. 

Верховна Рада 5 липня цього року  зняла недоторканність з Онищенка, а також надала дозвіл на його арешт. 10 серпня його оголосили у всеукраїнський розшук.

29 липня депутат заявив, що перебуває у Великій Британії і подав прохання про надання йому політичного притулку.

1 грудня керівник Головного слідчого управління СБУ Георгій Остафійчук повідомив, що Служба безпеки України звинувачує Онищенка у співпраці з російською владою та порушила щодо нього кримінальне провадження за державну зраду. Остафійчук також повідомив, що Онищенко готує масовану інформаційну атаку на владу в рамках узгодженої з російською стороною стратегії.

Прокуратура оголосила про підозру третьому фігуранту - генерал-майору СБУ у справі т.в.о. ректора НАУ Харченка 

У справі т.в.о. ректора Національного авіаційного університету Володимира Харченка оголошено підозру третьому фігуранту - екс-співробітнику СБУ у званні генерал-майора, який виступав посередником.

Про це в четвер на брифінгу на тему: "Рік розслідувань в НАБУ та САП та інші актуальні питання" в Укрінформі заявив  заступник генерального прокурора - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

«Справа ректора НАУ (т.в.о. ректора НАУ Володимира Харченка — ред.)... там є ще один підозрюваний, якому оголосили підозру, це колишній співробітник Служби безпеки України у званні генерал-майора навіть, який виступав посередником», - сказав Холдодницький, додавши, що це вже третій фігурант у цій справі.

За його словами, САП просила обрати генерал-майору запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, але суд призначив йому запобіжний захід у вигляді особистих зобов'язань. Це рішення, наголосив Холодницький, прокуратурою буде оскаржено в апеляційній інстанції.

Водночас, він повідомив, що справа стосовно Харченка знаходиться на фінальній стадії. До кінця року САП планує відкрити матеріали стороні захисту і вже в січні наступного року направити обвинувальний акт до суду.

«Справа на виході, якщо там не буде жодних перипетій з ознайомленням, з виконанням статті 290-ої, ми плануємо до 25 грудня відкрити стороні захисту матеріали провадження. Далі все залежить від того, як швидко сторона захисту ознайомиться з матеріалами провадження, і плануємо, що в січні після різдвяних свят вже акт буде направлений до суду», - наголосив він. 

Як повідомлялося, у Києві співробітниками СБУ було затримано т.в.о. ректора НАУ Володимира Харченка, який через посередника адвоката вимагав 170 тисяч євро від професора за призначення науковця на посаду в університеті. Затримання відбулося у робочих кабінетах після отримання першої частини хабара у розмірі 100 тис. євро.

Під час обшуків у квартирі затриманого на хабарництві т.в.о. ректора Національного авіаційного університету виявлено гроші у різній валюті у сумі понад 4,5 млн у гривневому еквіваленті та 10 банківських карток. Також у помешканні Харченка вилучено 9 злитків золота масою від 2 до 20 грамів.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 (одержання хабара в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України.

Міністерство освіти і науки звільнило Харченка від виконання обов’язків ректора Національного авіаційного університету.

Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з обов’язковим носінням електронного браслета.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-