Як зберегти циркове мистецтво в Україні?

Як зберегти циркове мистецтво в Україні?

Укрінформ
24 листопада о 16.00 відбулося засідання “круглого столу” на тему: “Політико-правові проблеми збереження і розвитку циркового мистецтва в Україні”. (Зала 2) 

Організатор: Українське юридичне товариство.

Учасники: Олег Березюк - голова Українського юридичного товариства; Людмила Шевченко - в.о. генерального директора – художнього керівник ДП «Національний цирк України», народна артистка України та СРСР; Сергій Кабаков - голова Ради директорів, генеральний директор - художній керівник ДП «Державна циркова компанія України»; Павло Книш - генеральний директор ДП «Дирекція пересувних колективів України», заслужений артист України; Євген Пташник - голова ГО “Добровольчий альянс”, Валерій Скузін - голова правління ГО “Міжнародне бюро по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю”; Павло Білаш - начальник управління сценічного і візуального мистецтва Мінкультури; Євген Зубченко - «Народні збори України», член «Вищої Ради», віце-президент Української Асоціації адвокатів; Іван Клапа - Адвокатське об’єднання «Альянс-груп», голова об’єднання.

Довідково. ДП "Національний цирк України" запрошує представників ЗМІ ознайомитись з умовами утримання та методами дресури циркових тварин на репетиціях, які проходять у ДП "Національний цирк України" в усі будні дні, окрім понеділка, з 10.00 до 13.00.

Підсумкові матеріали:

Національний цирк України заперечує, що знаходиться у стані повного занепаду

У Національному цирку України заявляють, що за 2015 рік він заробив 47 млн грн та заплатив 18 млн 580 тисяч податків. 

Про це заявила в.о. генерального директора – художнього керівника ДП “Національний цирк України”, народна артистка України та СРСР Людмила Шевченко під час круглого столу в Укрінформі.

“Рік тому почалися нападки на Національний цирк України. У жовтій пресі з’явилися статті про те, що Національний цирк не має жодного відношення до національного, що колись Кучма, коли у 1998 році підписував нам звання національного, то він не мав права це робити. І навіть йшли такі розмови, що ми дали Кучмі хабар, аби отримати статус національного. У цьому році нам заявили, що ми, виявляється, у страшному занепаді. Ми беремо фінансову звітність за 2015 рік - ми заробили 47 млн грн. Заплатили податків 18 млн 580 тис. Тому говорити, що ми в упадку...Так, останні роки дуже важкі. Але ми виконуємо установки влади. Ми виконали усі циркові плани”, - сказала Шевченко.

Зокрема, вона нагадала, що Україна має глибоке циркове коріння. Так, цирк Києва ще у 1926 році отримав статус державного. Раніше в Україні було 12 стаціонарних цирків, зараз їх залишилося 7. При цьому, український цирк входить до десятки найкращих цирків світу.

“Але наразі державні цирки у дуже скрутному становищі і не можуть собі дозволити зайвих затрат, як приватні цирки”, - зауважила Шевченко.

За словами в.о. гендиректора, український уряд запропонував національному цирку змінити усіх керівників державних підприємств. “Нам почали нав’язувати кризових менеджерів. Я не знаю, що може в цирку робити кризовий менеджер, тому що директор цирку - це дуже специфічна професія. Директор цирку - він і менеджер, продюсер, художній керівник, він має знати свій регіон і смаки свого регіону”, - додала вона.

При цьому, як зауважила Шевченко, на базі київського національного цирку пропонують створити акціонерне об’єднання із семи цирків України, яке три роки фінансуватиметься Міністерством культури, а згодом його мають продати.

“Коли ми відбили першу атаку, то пішла атака на наших циркових тварин. Хтось дуже розумний зрозумів, що якщо нам зараз залишитися без демонстрації тварин, то цирк збанкрутує. Тобто нас збанкрутують, приватизують і продадуть. Я думаю, що якщо нам трохи допомогти, дати кошти на розвиток, або хоча б допомогли з утриманням приміщень, то це була б процвітаюча галузь”, - наголосила Шевченко.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-