Білий дім веде непублічні переговори зі спікером Джонсоном про допомогу Україні - Politico

Білий дім веде непублічні переговори зі спікером Джонсоном про допомогу Україні - Politico

Укрінформ
Помічники президента Байдена працюють за лаштунками зі спікером Палати представників Джонсоном, аби він виніс на голосування пакет допомоги Україні в розмірі 60 млрд доларів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації Politico.

За словами посадовців адміністрації, Білий дім підтримував контакти з офісом Джонсона стосовно допомоги Україні протягом двотижневих канікул у Конгресі. При цьому президент і його команда утримувалися від надмірного тиску на спікера, даючи Джонсону простір для маневру.

Зазначається, що контактними особами від адміністрації виступають політичний радник президента Стів Рікетті та директорка управління Білого дому з питань законодавства Шуванза Гофф.

Представники адміністрації сподіваються, що їхній підхід сприятиме тому, що Конгрес почне таки працювати у квітні над пакетом допомоги. Як саме виглядатиме цей пакет, залишається незрозумілим, зауважує видання.

Білий дім не надав жодних офіційних коментарів після недільного інтерв'ю Джонсона телеканалу Fox News, коли той висловив ідею надати частину допомоги Україні у вигляді позики або спрямувати на це заморожені російські активи.

Читайте також: Адміністрація США продовжить шукати способи для екстреної підтримки України - Кірбі

Основна увага адміністрації спрямована на те, щоб переконати Джонсона в нагальності надання допомоги Україні, вказується в публікації.

Протягом кількох тижнів представники адміністрації публічно стверджували, що найпростіший шлях – це винесення Джонсоном законопроєкту, вже ухваленого Сенатом, на голосування в Палаті представників. Навіть деякі республіканці визнають, що документ пройде, якщо це буде зроблено.

Водночас представники адміністрації не відкидають думки, що Джонсону, можливо, доведеться розробити інший законопроєкт для видимості політичної перемоги республіканців.

Читайте також: Експерт: Нова заява Джонсона - це намагання зробити пакет допомоги Україні «республіканським»

За даними видання, серед республіканців у Палаті представників ведуться переговори про те, як прискорити ухвалення допомоги. Вони стосуються запровадження нових санкцій проти РФ, використання грошей, конфіскованих у російських олігархів, скасування мораторію адміністрації Байдена на експорт зрідженого природного газу (ЗПГ), оформлення допомоги Україні як кредиту.

Джонсон активно підштовхує адміністрацію до скасування мораторію на будівництво газопроводу ЗПГ у своєму рідному штаті Луїзіана, що додало б йому ваги серед виборців.

Читайте також: Білий дім наполягає на просуванні законопроєкту з допомогою Україні, схваленого Сенатом

Водночас демократи не сприймають ідею кредитування України. Значна позика знизила б кредитний рейтинг країни, якій потрібні мільярди доларів на відновлення. Крім того, таким чином може бути створено небажаний прецедент для надання Сполученими Штатами іноземної допомоги.

Як повідомляв Укрінформ, Джонсон у неділю завив, що після завершення великодніх канікул, планує винести на розгляд законопроєкт про допомогу Україні, який включатиме «деякі важливі нововведення».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-