У Мінвідновлення кажуть, що виконали свою частину роботи для розблокування кордону

У Мінвідновлення кажуть, що виконали свою частину роботи для розблокування кордону

Укрінформ
Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури не припиняє діалог з Міністерством інфраструктури Польщі щодо питань блокування кордону.

Як передає Укрінформ про це повідомила пресслужба українського міністерства.

Зазначається, що чергова розмова відбулася за ініціативи української сторони між заступником міністра Сергієм Деркачем та Павелом Ганцажем, заступником міністра інфраструктури Польщі.

«Отримуємо сигнали про начебто приєднання до блокади польських фермерів також і перевізників. Останні призупинили свій протест після домовленостей з Міністерством інфраструктури Польщі. Частину з цих домовленостей складали пункти, на які погодилось наше міністерство. Ми дотримали свого слова та виконали все, що обіцяли. <...> Питання, які досі не вирішені, – зона відповідальності Міністерства інфраструктури Польщі», – наголосив Деркач.

Заступник міністра також повідомив польську сторону про зафіксовані випадки, коли окремі вантажівки проїжджають до України, оминаючи блокаду, тобто без черг. Міністерство відновлення фіксує такі випадки та очікує на них офіційної реакції.

Під час розмови Деркач окремо зупинився на тому, що питання продовження «транспортного безвізу» є для України важливим та терміновим. Тому Міністерство відновлення звернулось до Єврокомісії з проханням пришвидшити процес підготовки до продовження Угоди про лібералізацію, провести зустрічі та перемовини.

Читайте також: Блокада кордону: Львівська облрада звернулася до партнерських регіонів у Польщі

Водночас, навіть за умови неповернення перевізників на кордон, ситуація залишається складною через блокаду з боку фермерів та вже вийшла за всі межі цивілізованого протесту.

За інформацією міністерства, нині з польського боку кордону заблокованими залишаються більше 2 тис. вантажівок.

З огляду на складну ситуацію, за підтримки Міністерства відновлення та у співпраці із благодійної організацією Global Empowerment Mission (GEM) та Фонду Говарда Баффета волонтери забезпечують водіїв гарячими обідами.

Як повідомлялось, польські перевізники, які блокували український кордон з початку листопада минулого року і призупинили блокування в середині січня, можуть відновити протест 1 березня.

У Держприкордонслужбі заявили, що станом на 27 лютого українська сторона не має офіційного підтвердження інформації щодо намірів польських перевізників приєднатися до фермерів з метою блокування кордону. На кордоні з боку Польщі заблокованими залишаються близько 2100 вантажівок.

Акції протесту на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску, тривають на території Польщі з 9 лютого 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-