Залучення до мирного плану України дає шанс державам Глобального Півдня - експерт

Залучення до мирного плану України дає шанс державам Глобального Півдня - експерт

Укрінформ
Залучення держав Глобального Півдня до мирного плану України – це їхній шанс зробити внесок у збереження міжнародного права й уникнення світової війни.

Таку думку висловив керівник Аналітичного центру «Об’єднана Україна», політолог-міжнародник Антон Кучухідзе під час «круглого столу» на тему «Україна для Глобального Півдня», який відбувся в Укрінформі.

«Українське військово-політичне керівництво іде правильним шляхом, коли говорить про залучення держав Глобального Півдня до процесу мирного врегулювання й обговорення мирного плану України. Бо мирний план України – це про збереження і відновлення роботи системи міжнародного права. Залученість держав Півдня, які не готові захищати російську позицію чи китайську, - це їхній шанс зробити свій внесок у стабілізацію ситуації у світі. Бо війна триває у Європі, але наслідки, які вона має і може мати, – значно глобальніші для світового устрою. І це шанс для Глобального Півдня зробити все можливе, аби не трапилося великої війни, і не змінився нинішній світоустрій», - розповів експерт.

За його словами, мирний план, який пропонує Україна, повністю відповідає принципам, основам і Статуту ООН про непорушність кордонів, суверенітет держав і рівні права для людей усіх країн. «Цей мирний план власне через залучення великих держав Глобального Півдня дає шанс на те, щоб зберегти міжнародне право», - додав Кучухідзе.

Читайте також: Країни Африки хочуть бути частиною глобальної рівноправної світової системи – посол ПАР

Також він зауважив, що часто представники інших держав не дуже правильно розуміють позицію України стосовно перемовин з РФ, тому що вочевидь працює російська пропаганда.

«Українська сторона не проти перемовин. І якраз-таки мирний план Володимира Зеленського - це можливість вирішення війни мирним шляхом. Українська сторона просто проти тих умов, які РФ висуває на сьогодні: це фактичне визнання окупації українських територій», - пояснив експерт.

Читайте також: Експерт: Україна має пояснити країнам Глобального Півдня, що Росія - колоніаліст

Він наголосив, що українська сторона готова до перемовин, але на справедливих умовах, коли ніякого окупаційного війська не буде на нашій території, і фактор війни не використовуватиметься як фактор тиску. Адже, за словами Кучухідзе, досвід 2014-2022 років показав, що Нормандський формат і Мінський формат перемовин Росія використовувала власне як фактор підготовки до війни і фактор тиску.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський неодноразово заявляв про важливість залучення країн Глобального Півдня до реалізації Української формули миру, що забезпечить реальну політичну та економічну ізоляцію Росії та збереже світову безпеку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-