Дипломат: Заяви Росії про «переговори» з Україною - спецоперація напередодні Мюнхенської конференції

Дипломат: Заяви Росії про «переговори» з Україною - спецоперація напередодні Мюнхенської конференції

Укрінформ
Росія проводить розраховану на західну аудиторію спецоперацію щодо «переговорів» з Україною, а відтак не виключено, що під час Мюнхенської безпекової конференції паралельно будуть обговорюватися якісь «мирні варіанти» або пропозиції почати діалог з РФ.

Таку думку висловив дипломат, експерт-міжнародник Руслан Осипенко в інтерв’ю «Радіо NV», передає Укрінформ.

Дипломат привернув увагу до того, що напередодні Мюнхенської безпекової конференції звучать заяви про «повернення до миру». Зокрема, Китай вимагає, щоб США припинили підтримувати Україну і повернення до «Мінських домовленостей», Росія почала заявляти, що вона буцімто хоче політико-дипломатичного врегулювання.

«Це ж сигнали ідуть на Захід. Для однієї групи людей на Заході, щоб їх спантеличити, мовляв, Росія і Китай хочуть, щоб усе закінчилося мирним шляхом і якнайшвидше. А для інших це корисний інструмент – вони скажуть, що, дивіться, насправді це все (війна проти України – ред.) затягнулося, це руйнує глобальну економіку, ми, можливо, наближаємося до Третьої світової (війни), навіщо нам зіткнення, наприклад, НАТО з Росією?… То, може, давайте підштовхувати одну й іншу сторону до перемовин?» - сказав Осипенко.

У цьому контексті він не виключив, що під час Мюнхенської конференції будуть обговорюватися якісь «мирні варіанти» або пропозиції почати якийсь діалог.

«Тобто серед оцих усіх заяв, що треба підтримувати (Україну) до кінця, про справедливий мир все одно буде іти паралельний процес підштовхування нас до перемовин. Але нам це не підходить, тому що це буде вирішення геополітичних питань безпеки континенту за рахунок України. Ми вже таке бачили в історії», - наголосив дипломат.

Осипенко зауважив, що для Росії, якій потрібне заморожування війни та імідж «миротворця» для Путіна перед «виборами», це звичайна спецоперація – «шлях обману під час війни».

На його думку, Україні в цій ситуації треба на інформаційному фронті розкривати для західної спільноти, що це маневр Росії, а ніяка не пропозиція миру, тому що йдеться не про справедливий мир, а про визнання агресії.

«Якщо світ проковтне цю агресію,.. якщо Захід погодиться на це, він зламає той ялтинсько-потсдамський порядок, який сам встановив за результатами Другої світової війни, тоді не буде вже стабільних кордонів, не буде суверенітетів, усе вирішуватиме сила, як на тому наполягає Росія і підтримує її Китай. Тобто, зміниться світовий порядок, якщо не буде справедливого миру», - резюмував експерт.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров заявив, що Росія нібито готова до політико-дипломатичного закінчення війни проти України, але при цьому Росія не збирається повертати окуповані українські території.

Читайте також: Дмитро Кулеба візьме участь у Мюнхенській безпековій конференції

Постійний представник Китаю в ООН Чжан Цзюнь заявив, що США мають припинити постачання зброї Україні. За його словами, західні союзники повинні «надати можливість дипломатичним зусиллям спрацювати». Крім того, представник КНР закликав до реалізації нової Мінської угоди, досягнутої між Росією та Україною у 2014 році.

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї візьме участь у 60-тій Мюнхенській конференції з безпеки (16-18 лютого) та розповість про пропозиції Китаю із захисту рівноправного і багатополярного світу.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна представить на Мюнхенській безпековій конференції своє бачення цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-