Брюссель сподівається на швидке ухвалення фонду військової допомоги Україні

Брюссель сподівається на швидке ухвалення фонду військової допомоги Україні

Укрінформ
Євроінституції у Брюсселі сподіваються на швидке завершення роботи із узгодження остаточних деталей фонду військової допомоги Україні в рамках Європейського фонду миру, створення якого погодила Європейська рада на саміті 1 лютого.

Про це сьогодні у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник ЄС Пітер Стано. Саме так він відповів за запитання кореспондента Укрінформу, на якій стадії наразі перебуває опрацювання військової допомоги для України, з урахуванням «снарядного голоду» та пов’язаного з ним ускладнення ситуації на полі бою, зокрема, навколо Авдіївки. 

«Спеціальний фонд (військової - ред.) допомоги для України в рамках Європейського фонду миру вже був погоджений Європейською радою, і зараз має бути пропрацьований в деталях на рівні держав-членів, протягом часу, який, як ми сподіваємося, не буде тривалим. Тож я можу лише повторити слова Високого представника ЄС , що ми сподіваємося, звідси, з Брюсселя, що це обговорення буде завершено протягом наступних днів, що означає – так швидко, як це можливо», - наголосив Пітер Стано.

Читайте також: Сенат США може проголосувати за пакет допомоги Україні 7 лютого - Маркарова

Він зауважив, що, безумовно, Європейський Союз добре обізнаний з потребами української сторони, коли йдеться про військове постачання, з метою допомогти Україні захистити себе від жорстокої та триваючої російської агресії. Така допомога для України на різних рівнях була обговорена, принаймні, тричі протягом минулого тижня: під час неформальної зустрічі міністрів оборони, в ході Європейської ради на рівні європейських лідерів, та під час неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС минулої суботи.

«Висновки Європейської Ради у четвер були дуже чіткими у тому, що стосується наміру Європи продовжувати підтримувати Україну. Результати неформальних зустрічей міністрів оборони, а також міністрів закордонних справ лише підтвердили, що так, Європейський Союз буде продовжувати підтримувати Україну не лише так довго, як це буде необхідним, але також з усім тим, що буде необхідним. Фонд підтримки у 50 мільярдів євро вже був погоджений країнами-членами», - додав речник ЄС.

Як повідомлялося, під час Європейської ради 1 лютого, а також в ході неформальних зустрічей європейських міністрів з питань оборони й закордонних справ минулого тижня, країни ЄС розглянули пропозицію Високого представника ЄС щодо створення спеціального фонду для військової допомоги Україні в рамках міждержавного Європейського фонду миру, в обсязі 20 мільярдів євро на наступні чотири роки (2024-2027), або по 5 мільярдів євро на рік.

Читайте також: ЄС може затвердити фонд військової допомоги Україні найближчими днями - Боррель

Ці кошти, як очікується, будуть використовуватися не лише для компенсації країнам-членам прямих військових поставок для України, але також будуть інвестуватися у збільшення спроможностей європейської оборонної промисловості, у тому числі, для виробництва зброї та боєприпасів в інтересах України.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-