В ОП вважають ключовим завданням України зняття імунітету з трьох російських лідерів

В ОП вважають ключовим завданням України зняття імунітету з трьох російських лідерів

Укрінформ
Заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов вважає, що ключовим завданням України є зняття імунітету із трійки російських лідерів — президента Володимира Путіна, прем'єр-міністра Михайла Мішустіна і глави МЗС Сергія Лаврова.

Про це він сказав під час виступу на конференції зі створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України, яка відбулася в Лондоні, передає Укрінформ.

"Нині багато країн занепокоєні тим, що гібридна модель, яка, по суті, буде представляти собою український внутрішній суд, не може бути реалізована, оскільки це відтермінує, а можливо, й повністю унеможливить перспективу притягнення до відповідальності Путіна, Лукашенка, Лаврова та інших високопоставлених очільників, оскільки вони користуватимуться особистим імунітетом перед внутрішнім гібридним трибуналом", — пояснив Смирнов.

За словами заступника керівника Офісу Президента, створення міжнародного, а не гібридного, трибуналу стане найкращим способом зняття відповідних імунітетів.

"Ми закликаємо юристів та експертів розглянути питання про те, як майбутній трибунал міг би подолати імунітет "трійки": президента, прем'єр-міністра та міністра закордонних справ Росії і судити їх за злочин агресії, вчинений проти України", — заявив Смирнов і додав, що "з огляду на свій глобальний вплив та історичне лідерство в питаннях прав людини Велика Британія може зіграти життєво важливу роль у подальшій мобілізації міжнародної підтримки цієї пропозиції".

Смирнов нагадав, що 24 лютого 2022 року Росія за підтримки Білорусі напала на Україну. "Вторгнення, окупація, бомбардування і напади на Україну поряд з іншими агресивними діями є одними з найруйнівніших і наймасштабніших у Європі з часів Другої світової війни", — наголосив він.

Читайте також: Відновлення справедливості означає відповідальність для агресора на всіх рівнях - Костін

Як повідомлялося, у лютому 2022 року Україна та європейські партнери закликали притягнути до відповідальності російських лідерів, включно з Путіним, за злочин агресії.

Цей заклик також підтримала Сore Group із 40 країн, яка веде переговори про створення спеціального трибуналу для суду над вищими керівниками за цей злочин. Уряд Нідерландів запропонував розмістити у себе такий трибунал. Ключове питання, яке досі не вирішене, — це модель, яку можуть і мають підтримати уряди країн, що входять до core group.

Конференція "Спеціальний міжнародний трибунал щодо злочину агресії проти України" відбулася сьогодні, 1 лютого, в Лондоні. Серед спікерів одноденного заходу - міністр юстиції Денис Малюська; генеральний прокурор Андрій Костін; депутати парламенту Великої Британії Алісія Кернс і Стівен Доті; виконавчий директор Міжнародної асоціації юристів Марк Еліс; член Комісії міжнародного права ООН Дапо Аканде; перший головний прокурор Міжнародних кримінальних трибуналів ООН щодо колишньої Югославії та Руанди Річард Голдстоун; колишній головний прокурор Спеціального суду щодо Сьєрра-Леоне Девід Крейн; голова юридичної служби Ради Європи Йорг Полякевич.

Читайте також: Росія має понести фінансову та кримінальну відповідальність за агресію проти України - висновки саміту ЄС

За підсумками конференції учасники підписали спільне комюніке, надіслане керівництву Великої Британії, в якому закликали створити трибунал через процедуру голосування в Генеральній асамблеї ООН або шляхом підписання міжнародного договору з обов'язковим скасуванням імунітетів трійки. У проєкті комюніке також містяться озвучені на конференції конкретні рекомендації щодо того, як зняти імунітети з трійки відповідно до норм міжнародного права.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-