Зміни до законів про освіту мовами нацменшин мають гармонізувати його з нормами ЄС - Лісовий

Зміни до законів про освіту мовами нацменшин мають гармонізувати його з нормами ЄС - Лісовий

Укрінформ
Зміни до законодавства щодо освіти мовами національних меншин мають гармонізувати його з нормами ЄС.

Про це міністр освіти та науки Оксен Лісовий написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Розробляючи зміни у сфері освіти, уряд ставив перед собою дві основні цілі: забезпечити можливість для безперервного вивчення державної мови представниками нацменшин; гармонізувати українське законодавство з нормами ЄС, де представники національних меншин мають право здобувати освіту рідною для них мовою", - зазначив міністр.

Водночас, за його словами, зміни стосуються лише спільнот, мови яких є офіційними мовами ЄС, а "російська такою не є".

Як зазначив міністр, законопроєктом, який уряд вніс на розгляд Верховної Ради, пропонується визначити перелік предметів, а не кількість відсотків дисциплін, що мають обов’язково викладатися державною мовою. Йдеться про вивчення української мови, української літератури, історії України та захисту України.

Читайте також: Англійська дозволяє швидше опановувати нові технології, зокрема у військовій сфері - Лісовий

"Українська мова та історія України також є обов’язковими предметами для ДПА в 11 класі, яке відбуватиметься у форматі ЗНО. Отже, щоб скласти ДПА та отримати свідоцтво про здобуття середньої освіти, необхідно володіти державною мовою та знати історію України", - пояснив Лісовий.

Він також звернув увагу на те, що нині, коли заклади освіти самі визначають, які навчальні предмети зараховувати до відсотку вивчення українською мовою в базовій освіті, нерідко буває, що такими предметами є фізкультура або трудове навчання, але не завжди історія, математика чи фізика.

"Тобто вже у старшій школі (коли відсоток зростає до 60) учнівство має різко перейти на вивчення навчальних предметів (курсів) — із відповідною термінологією специфічних галузей, яку вони раніше не вчили, що унеможливлює якісне опанування матеріалу. Володіти державною мовою та знати історію України — обов’язок кожного громадянина. В умовах війни, яку веде проти нас РФ, це також наш захист і фактор успіху. Ми захищаємо і продовжимо захищати свій український простір разом зі свободою", - наголосив міністр.

Читайте також: Мовний омбудсмен закликає доопрацювати законопроєкт про права нацменшин

Як повідомлялося, Кабінет міністрів направив до Верховної Ради законопроєкт №10288 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах».

Фото: Євген Бородавко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-