Непокараність за Сандармох дала можливість РФ творити злочини в Бучі, Ізюмі, Маріуполі - Кулеба

Непокараність за Сандармох дала можливість РФ творити злочини в Бучі, Ізюмі, Маріуполі - Кулеба

Укрінформ
Тим, хто вірить, що Москва розпочала свій план щодо знищення України та ліквідації української ідентичності у 2022 чи навіть у 2014 році, варто прочитати більше про Сандармох, Голодомор-геноцид та інші жахливі злочини, скоєні Російською державою протягом століть.

Як передає Укрінформ, про це написав у мережі X міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Він нагадав, що з 27 жовтня по 4 листопада 86 років тому в лісі Сандармох радянська влада знищила понад тисячу людей. Серед них були видатні українські прозаїки та поети, художники, науковці, драматурги та інші світила. В Україні вони відомі як "Розстріляне Відродження": поет Микола Зеров, засновник театру «Березіль» Лесь Курбас, просвітителі Антін, Остап, Богдан Крушельницькі, письменники Валер’ян Підмогильний, Микола Куліш, Павло Филипович, Гео Шкурупій, Мирослав Ірчан, Олекса Влизько, Валер’ян Поліщук, Григорій Епік, Марко Вороний, Олекса Слісаренко, Михайло Яловий, історики Матвій Яворський, Сергій Грушевський та багато інших.

Загалом, зауважив Кулеба, у 1937–1938 роках тут було знищено близько шести тисяч осіб - представників шістдесяти різних національностей.

СРСР приховував цей злочин п'ять десятиліть, аж до свого розпаду. Лише у 1997 році група російських істориків після тривалих пошуків виявила місце скоєння злочину.

Цю групу «Меморіал» зараз диктатура Путіна пригнічує та називає «іноземним агентом». Провідного дослідника Сандармоха, історика Юрія Дмитрієва двічі заарештовували у 2016 та 2018 роках, а у 2020 році засудили до 13 років позбавлення волі.

Міністр закордонних справ наголосив, що ці злочини ніколи не були належним чином розслідувані, не було і покарання. І саме ця повна безкарність, на його переконання, дала можливість російському злу творити жахливі злочини у Бучі, Ізюмі, Маріуполі та інших місцях.

"Україна повинна виграти цю війну та притягнути зло до відповідальності, скільки б часу на це не знадобилося, щоб забезпечити право українців жити у мирі та безпеці на своїй Батьківщині", - йдеться у дописі Кулеби.

Читайте також: Розстріляне Відродження: Як Москва вбивала українських митців 90 років тому

Як повідомляв Укрінформ, ще три американські штати – Вашингтон, Меріленд та Аризона - визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-