На підготовку до повоєнних виборів потрібен мінімум рік - член ЦВК

На підготовку до повоєнних виборів потрібен мінімум рік - член ЦВК

Укрінформ
На підготовку до проведення виборів в Україні після завершення війни потрібен буде мінімум рік.

Як передає Укрінформ, таку думку в ефірі Українського радіо висловив член Центральної виборчої комісії Андрій Гевко.

Зі свого боку, заступниця голови парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування Аліна Загоруйко (вона очолює у комітеті підкомітет із питань виборів) вважає, що має бути належна підготовка голосування на місцях і повне відновлення органів влади на визволених територіях, вирішення ситуації із внутрішньо переміщеними особами і з тими, які за кордоном.

Експерти також висловилися стосовно організації перших повоєнних виборів на прикладі досвіду Хорватії та Боснії і Герцеговини.

"Спільне між Україною та ситуацією, яка була в Хорватії та Боснії і Герцеговині, – це схожі трагічні сторінки в історії. Це війна. Всі інші передумови у нас абсолютно різні. Боснія і Герцеговина та Хорватія – це країни, які боролися за збереження своєї державності, Хорватія зазнавала окупації частини своєї території, вони пройшли шлях реінтеграції. Це власне те, що Україну чекає попереду. Але передумови і характер війни в наших країнах абсолютно різний. В Боснії і Герцеговині воювали між собою різні етнічні групи за право на відділення і утворення своєї окремої держави. В нас же ситуація абсолютно інша: є чітко визначений зовнішній агресор, який нахабно через свої імперські амбіції, підкріплені псевдоісторичною пропагандою, напав на Україну", – зазначила Загоруйко.

Що стосується власне підготовки до виборів після завершення війни, то Гевко не порівнював би ситуацію, яка була в Боснії і Герцеговині та Хорватії, з українською, тому що масштаб зовсім інший. "Але з іншого боку рівень технологій, який зараз присутній, теж інший. Їм, наприклад, було дуже складно складати списки виборців, оскільки все робилося вручну, на папері, на базі списків виборців 1991 року, які були в них. Минуло шість років, тому було складно. У нас у цьому плані зараз буде легше, тому що доступні електронні сервіси, думаю, дадуть нам змогу цю ситуацію поправити оперативніше. З іншого ж боку ми бачимо масові руйнування і маємо категорії різних територій. Ми маємо території, які в окупації з 2014 року, і території, які в окупації з 2022 року. Це різні підходи. Тому списки виборців та Реєстр виборців будуть проблемою номер один, адже виникає питання громадянства, документів. Внесення в Реєстр виборців – це кінцева мета, а відновлення дії органів влади на цих територіях, які будуть видавати документи громадянам України, – це питання, як у цілому спрацює державна влада”, – вважає експерт. Тому питання перших виборів після війни, на його думку, – це питання не винятково ЦВК, а питання всієї держави.

За його словами, ЦВК вивчає досвід різних країн та комунікує з цього питання із Боснією та Герцеговиною вже майже рік. Гевко нагадав, що перші вибори у Боснії і Герцеговині проводилися повністю під зовнішнім контролем: "Фактично ці вибори проводило ОБСЄ, а робити цього не можна. Тому в нас в цьому плані спроможність набагато більша".

Читайте також: Понад 100 громадських організацій закликають не проводити вибори під час війни

За даними Загоруйко, мова йде не лише про те, що буде відновлено функціонування державного Реєстру виборців. Своє нормальне функціонування має поновити і політичне поле, політичні партії мають повністю відновити свою діяльність. "Також чітко має працювати правоохоронна система на всій території України, включно з тими, які будуть деокуповані. Судова система має нормально працювати, банківська система. Також має відновити своє функціонування інформаційне поле, аби всі учасники виборчого процесу мали рівні умови", – додала вона.

За даними Гевка, на підготовку до виборів у повоєнний час потрібен буде мінімум рік: "Як показує досвід тих же перших післявоєнних виборів у Хорватії та Боснії і Герцеговині, мінімальні терміни – це до року".

"Дейтонськими угодами спочатку було прописано шість місяців, але цього їм видалося замало, і тимчасова центральна виборча комісія додала своїм рішенням ще три місяці для продовження виборчого процесу", – уточнила Загоруйко.

На думку Гевка, "це дуже мінімальні терміни, тому що були різнопланові проблеми і зі списками виборців, і з формуванням комісій": "Адже на деокупованих територіях мають бути члени виборчих комісій. Це мають бути люди, яких треба навчити, яким треба роз’яснити. Плюс до цього має вже бути готове законодавство. Наші колеги з цих країн дуже апелювали, що законодавство має бути ухвалене завчасно".

Гевко також назвав заклики з боку деяких західних політиків про те, що варто зараз провести вибори в Україні, "політичною історією": "Тобто це те, чим вони в цих країнах граються в політичній конкуренції між собою".

Як повідомляв Укрінформ, за словами Президента Володимира Зеленського, якщо Верховна Рада і Кабмін знайдуть відповіді на виклики, пов'язані з виборами, то їх проведення стане можливим в Україні під час дії режиму воєнного стану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-