Відновлення е-декларування: коли НАЗК відкриє реєстр і почне перевірки

Відновлення е-декларування: коли НАЗК відкриє реєстр і почне перевірки

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) забезпечить відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій не пізніше 60 днів з дня набрання чинності підписаного Президентом закону.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті НАЗК.

«Національне агентство з питань запобігання корупції вітає відновлення обовʼязку подання декларацій, повідомлень про суттєві зміни у майновому стані, повноважень щодо повних та спеціальних (під час призначення на керівні та інші важливі посади) перевірок декларацій та забезпечить відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій не пізніше 60 днів з дня набрання чинності законом після забезпечення безпеки захисників та захисниць України», – зазначив голова НАЗК Олександр Новіков.

Упродовж місяця з дня набрання чинності законом НАЗК має забезпечити приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність до нових норм, в тому числі – в частині відбору декларацій для проведення їх повної перевірки та порядку проведення таких перевірок.

Кампанія декларування за 2021-2022 роки триватиме до 31 січня 2024 року. До цієї дати декларанти мають подати декларації за відповідні звітні періоди у 2021-2022 роках, у тому числі для проведення спецперевірок, крім тих осіб, які подали їх добровільно раніше.

Читайте також: Доступ до Реєстру декларацій тимчасово обмежений - НАЗК

Крім того, ті особи, які під час дії воєнного стану до набрання чинності законом, вже подали декларації за 2021-2022 роки, мають право подати виправлені декларації за ці періоди. Для цього протягом 14 днів з дня набрання чинності законом їм необхідно буде письмово в довільній формі звернутися до НАЗК з проханням забезпечити можливість подати виправлену декларацію. Після вони зможуть один раз упродовж 30 календарних днів (з дня відкриття доступу) подати виправлені декларації за ці періоди.

«З відновленням декларування запускаються і механізми фінансового контролю. Подані декларації пройдуть логічний та арифметичний контроль для визначення показника рейтингу ризику. Декларації з найвищим показником рейтингу ризику будуть відібрані для проведення повної перевірки, що дозволить перевірити законність набуття активів тими чиновниками, до яких роками не доходила черга», - підкреслили у НАЗК.

Як повідомлялося, 10 жовтня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану». Документ набуде чинності з дня його оприлюднення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-