У Раді планують створити ТСК з розробки держполітики щодо взаємодії з національними рухами у РФ

У Раді планують створити ТСК з розробки держполітики щодо взаємодії з національними рухами у РФ

Укрінформ
Регламентний комітет Верховної Ради підтримав проєкт постанови про створення Тимчасової спеціальної комісії, яка розроблятиме основні засади державної політики щодо взаємодії з національними рухами народів Російської Федерації.

Про це повідомив член Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики, народний депутат із фракції "Європейська солідарність" Володимир В’ятрович у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Регламентний комітет Верховної Ради підтримав проєкт постанови №9617 про створення Тимчасової спеціальної комісії, яка розроблятиме основні засади державної політики щодо взаємодії з національними рухами народів РФ», - поінформував він.

За його словами, комісія, до складу якої увійдуть представники різних фракцій та груп, має стати важливим центром напрацювання рішень, покликаних допомогти «поневоленим народам російської імперії здобути свободу».

«Доки Росія залишається імперією, вона становить велику загрозу. Це добре розуміли борці за волю України і під час Української революції 1917-21 років, і під час боротьби УПА у 1940-1950-ті», - зазначив народний депутат.

В’ятрович акцентував, що розуміння і налагодження дієвої взаємодії з національними рухами народів РФ важливе як ніколи.

«Всім імперіям рано чи пізно настає кінець. Але в наших силах зробити демонтаж РФ більш швидким і керованим. І в наших інтересах – уже зараз налагоджувати дружні стосунки з поневоленими народами, які з часом переростуть у стосунки з новими вільними державами на руїнах російської імперії», - пояснив він.

Політик зауважив, що Верховна Рада вже зробила важливі кроки на цьому шляху, адже ще в 2019 році ухвалила звернення до світової спільноти на захист прав корінних народів РФ, а у 2022 – закликала світ підтримати їх самовизначення.

Читайте також: Поневолені народи РФ саботуватимуть мобілізацію в разі підтримки Заходу – інгуський політик

На переконання В’ятровича, створення ТСК з розробки основних засад політики взаємодії з народами РФ має стати наступним кроком, переходом до системних цілеспрямованих дій.

«Сподіваюся, керівники парламенту і депутатських фракцій розуміють важливість цього питання і підтримають його винесення вже на найближче пленарне засідання», - підсумував депутат.

Як повідомлялося, у вересні 2022 року Президент України Володимир Зеленський заявляв, що Росія використовує мобілізацію для знищення представників корінних народів окупованого Криму, а також Кавказу, Сибіру та інших територій РФ.

Зеленський закликав корінні народи Росії боротися проти чинної влади, яка забирає громадян на війну в Україну.

У жовтні 2022 року Верховна Рада звернулась до міжнародного співтовариства щодо підтримки права на самовизначення корінних народів Російської Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-