Росія хоче зробити державний тероризм новою нормою в Європі - Цимбалюк

Росія хоче зробити державний тероризм новою нормою в Європі - Цимбалюк

Укрінформ
Для Організації з безпеки і співробітництва в Європі вже давно настав час визнати Росію державою -  спонсором тероризму.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ, передає кореспондент Укрінформу.

"Минулого тижня мама двох близнят шукала весільні сукні. Однак причиною було не свято. В Україні існує традиція ховати незаміжніх дівчат у весільних сукнях. Анні та Юлії, сестрам-близнючкам, у вересні мало виповнитися 15 років. Але російська ракета обірвала їхні життя в піцерії у Краматорську 27 червня. Російські пропагандисти радісно вихваляли цю атаку - "це страйк!", - заявив дипломат.

Він додав, що українська письменниця Вікторія Амеліна також була в тій піцерії з письменником і журналістом з Колумбії. Через три дні, 1 липня, вона померла в лікарні.

"Я всередині нового Розстріляного Відродження", написала Вікторія Амеліна кілька місяців тому у передмові до щоденника Володимира Вакуленка, іншого українського письменника, страченого росіянами минулого року в окупованому Ізюмі. І Вікторія, і Володимир писали книжки для дітей. На наших очах народжується нове Розстріляне Відродження, яке дуже нагадує 1930-ті роки, коли українська інтелігенція була масово розстріляна радянською Москвою", - зазначив Цимбалюк.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: РФ активізувала брехню про «брудну бомбу», планує провокації

Постпред також поінформував делегації країн-учасниць про ракетний удар Росії 4 липня по центру міста Первомайський Харківської області, де поранення дістали понад 40 людей, у тому числі 12 дітей.

"Крім того, минулої ночі росіяни атакували Львів. Було влучання у багатоповерховий будинок… Це не кажучи про інші обласні центри, які зазнали атак з боку Росії за останні два тижні чи десятки менших населених пунктів на лінії фронту", - заявив очільник української місії в ОБСЄ.

Він наголосив, що Росія "день у день повторює свою схему терористичних актів". "Таким чином Росія все ще намагається позбавити Україну майбутнього в ході майже 500-денної агресивної війни. Вбиваючи цивільних. Страчуючи інтелігенцію. Депортуючи дітей. Катуючи цивільних заручників і військовополонених. Руйнуючи критично важливу інфраструктуру. Перетворюючи цілі міста на руїни. Руйнуючи регіональну екосистему. Тероризуючи світ. Скоюючи злочини щодня", - наголосив Цимбалюк.

Читайте також: Британія в ОБСЄ звинуватила Росію у лицемірстві щодо злочинів в Україні

Також український постпред указав на те, що Москва хоче зробити державний тероризм новою нормою в Європі: "Росія знову грає з глобальною продовольчою безпекою та мільйонами життів, погрожуючи заблокувати зернову ініціативу після 18 липня. Після руйнування Каховської дамби Росія планує можливу ядерну катастрофу на ЗАЕС".

Цимбалюк наголосив, що Росія залишається ключовою загрозою ядерній безпеці в Європі та створює небезпечний прецедент для терористів у всьому світі.

Крім того, тероризм став "важливою статтею російського експорту в інші регіони". На цьому тлі український дипломат зауважив, що після років заперечень Путін нарешті визнав, що так звана "група Вагнера" повністю фінансувалася російською державою.

Читайте також: Зеленський: Бунт Пригожина підтримали 18 чи 19 регіонів РФ, а політику Путіна – 21 регіон

"Чи не слід нарешті визнати Росію державою - спонсором тероризму? ПА ОБСЄ кілька днів тому чітко висловила свій вердикт. Чи потрібно більше зізнань? Чи недостатньо злочинів, скоєних російською терористичною групою в Африці, на Близькому Сході та в Україні? Яка додана вартість від участі цієї терористичної держави в ОБСЄ?", - заявив український постпред.

Як повідомляв Укрінформ, Парламентська Асамблея ОБСЄ визнала Російську Федерацію державою – спонсором тероризму, а "ПВК "Вагнер" – терористичною організацією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-