Чотири країни мають застереження щодо безпекових зобов’язань ЄС для України

Чотири країни мають застереження щодо безпекових зобов’язань ЄС для України

Укрінформ
Австрія, Ірландія, Мальта та Кіпр хочуть, щоб їх нейтральний статус був врахований у заключній заяві саміту ЄС щодо майбутніх безпекових зобов'язань з боку Євросоюзу для України.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив журналістам федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер перед початком засідання Європейської ради у Брюсселі.

"Звичайно, буде ще дискусія з цього приводу. Але вже багато зроблено, щоб знайти формулювання, які також будуть прийнятними і для нейтральних країн", - прокоментував Негаммер питання щодо майбутніх зобов'язань у сфері безпеки з боку ЄС для України.

За його словами, Австрія, Ірландія, Мальта та Кіпр "заявили про свої чіткі застереження з цього приводу". "Нам важливо, щоб наша роль як нейтральних країн також була згадана", - додав Негаммер.

Читайте також: ЄС і НАТО зберігають єдність у підтримці України та реагуванні на події у Росії – Мішель

Австрійське інформагентство АРА повідомило, що на саміті ЄС 29-30 червня глави держав та урядів обговорюватимуть майбутні зобов'язань у сфері безпеки з боку ЄС для України. Водночас Австрія, Ірландія, Мальта та Кіпр заявили про необхідність дотримання їх нейтралітету, а тому запропонували включити до проєкту заключного документа саміту пункт, який би підкреслював "повну повагу до політики безпеки і оборони окремих держав-членів".

Зазначається, що згідно з проєктом документа, саміт ЄС має підтвердити готовність ЄС "надавати життєздатну військову допомогу Україні стільки, скільки буде необхідно".

Самі ж безпекові зобов'язання перед Україною на даному етапі не визначені. Як зазначає АРА, у проєкті заяви саміту наголошується, що "Європейський Союз і держави-члени готові разом з партнерами зробити внесок у майбутні зобов'язання щодо безпеки України, які допоможуть Україні захистити себе в довгостроковій перспективі, запобігти актам агресії і протистояти спробам дестабілізації". Характер цих внесків має бути розглянутий якнайшвидше.

Читайте також: ЄС подвоїть зусилля з підтримки України на фоні заколоту в Росії – фон дер Ляєн

Як повідомлялося, 29 червня у Брюсселі розпочався дводенний саміт ЄС, першим питанням порядку денного якого є війна РФ проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-