В Україні готують зміни до законів для проведення виборів після війни – директор IFES

В Україні готують зміни до законів для проведення виборів після війни – директор IFES

Ексклюзив
Укрінформ
В Україні попри війну триває робота з підготовки до виборів, аби провести їх після закінчення режиму воєнного стану.

Про це заявив в інтерв’ю Укрінформу генеральний директор Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) Ентоні Банбурі.

«Зараз ми щодня працюємо з Центральною виборчою комісією, Національним агентством з питань запобігання корупції та громадянським суспільством, щоб підготуватися до того моменту, коли ці вибори відбудуться», - повідомив Банбурі.

Директор IFES додав, що його Фундація також аналізує можливість голосування українців за кордоном і яким чином їм найкраще проголосували.

«Мої колеги в офісі IFES в Україні, який є найбільшим у світі, працюють зі своїми колегами в Комісії, народними депутатами, з Державним реєстром виборців щодо розробки законодавчих змін, щоб вони були готові провести вибори вільні і демократичні, коли прийде час. Ця робота триває щодня», - підкреслив він.

Читайте також: Вибори в Україні мають відбутися після завершення воєнного стану - Стефанчук

Директор IFES переконаний, що українці мають пишатися демократичними досягненнями за роки своєї незалежності.

«Країни Західної Європи, починаючи з Віденського конгресу в 1815 році і дотепер, усе ще працюють над удосконаленням своїх демократій. Тому дуже нереалістично очікувати, що Україна за період 20-25 років розв’яже всі свої демократичні виклики. Але те, чого вже досягли українці, надихає світ», - сказав він.

Банбурі зауважив, що демократія у США пройшла довгий шлях із проголошення незалежності в 1776 році, але й досі має проблеми. Тому очільник Фундації певен, що українці, які стикалися із серйозними проблемами у вдосконаленні своєї демократії зараз, так і працюватимуть над її покращенням через 100 років.

«Країни Західної Європи, починаючи з Віденського конгресу в 1815 році і дотепер, усе ще працюють над удосконаленням своїх демократій. Тому дуже нереалістично очікувати, що Україна за період 20-25 років розв’яже всі свої демократичні виклики. Але те, чого вже досягли українці, надихає світ. Попереду чекає серйозна робота, її буде ще більше, і це ніколи не завершиться. Демократія – це подорож, а не пункт призначення. Але Україна потужно розпочала цей шлях», - наголосив Банбурі.

Читайте також: Змінити президента після перемоги хотіли б 23% українців, Раду – 69%

Як повідомлялося, наступні чергові парламентські вибори мали би відбутися у жовтні 2023 року, а президентські – навесні 2024 року. Однак, згідно з законодавством, дія правового режиму воєнного стану унеможливлює проведення виборів.

За результатами опитування Центра Разумкова, в Україні 93% громадян підтримують демократичний політичний устрій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-