Це обурює: директор НАБУ розповів про проблеми з екстрадицією корупціонерів

Це обурює: директор НАБУ розповів про проблеми з екстрадицією корупціонерів

Ексклюзив
Укрінформ
Окремі юрисдикції відмовляються екстрадувати в Україну підозрюваних у скоєнні корупційних злочинів через війну.

Про це повідомив директор Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос в інтерв’ю Укрінформу.

“У нас проблема з екстрадицією корупціонерів. Окремі юрисдикції нам відмовляють в екстрадиції через війну. Мільйони українців потерпають через війну в країні, і виходить, що у них все окей, а корупціонерам бути тут, бачте, небезпечно! Це обурює. Це той випадок, коли Росія не тільки руйнує нашу інфраструктуру і вбиває людей, а ще й рятує наших корупціонерів, як би сумно це не звучало”, - сказав він.

Водночас Кривонос зауважив, що позитивні зрушення у цьому питанні є. Зокрема, з Литви нещодавно екстрадували ексголову правління Державної продовольчо-зернової корпорації Петра Вовчука.

Читайте також: Офіс генпрокурора спрямував запит на екстрадицію ексглави Нацбанку Шевченка - НАБУ

За словами Кривоноса, у НАБУ багато зв’язків з правоохоронними органами розвинених країн, слідство часто здобуває інформацію на оперативному рівні, але є проблеми з виконанням запитів у юрисдикціях, які не належать до Європейського Союзу. Також є проблема з ненаданням відповідей офшорними юрисдикціями.

“Це частина їхньої політики. Фактично, вони приховують кошти, хоча і розуміють можливу природу їх походження”, - вважає директор НАБУ.

Як повідомляв Укрінформ, слідча палата Апеляційного суду Шамбері (Франція) ухвалила рішення щодо неможливості екстрадиції в Україну бізнесмена і колишнього народного депутата Костянтина Жеваго, якому інкримінують розтрату 113 млн доларів банку АТ "Банк"Фінанси та Кредит".

На думку суду, в Україні, яка перебуває в стані війни, не зможуть забезпечити прозорий судовий процес у справі бізнесмена.

Читайте також: Окремий підрозділ НАБУ розслідує корупцію в Укрзалізниці з 2015 року - Кривонос

Україна видала ордер на арешт Жеваго у 2019 році, а міжнародний ордер на арешт – у 2021 році.

Сам Жеваго заперечує вчинення будь-яких правопорушень.

27 грудня 2022 року за запитом Державного бюро розслідувань французькі правоохоронці затримали Жеваго на курорті Куршевель (Франція).

У січні 2023 року суд у місті Шамбері вирішив звільнити Жеваго під заставу в 1 мільйон євро до слухання справи про його екстрадицію в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-