Рада Європи закликає інші країни приєднатися до угоди про реєстр збитків України від агресії РФ

Рада Європи закликає інші країни приєднатися до угоди про реєстр збитків України від агресії РФ

Укрінформ
Глави держав та урядів 46 країн-учасниць Ради Європи запевнили у продовженні підтримки України "стільки, скільки буде потрібно", а також підтримали принципи української Формули миру і заявили про необхідність покарання керівництва РФ за злочин агресії.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заключному підсумковому документі саміту Ради Європи у Рейк'явіку.

"Ми висловлюємо нашу повну підтримку Україні та її народу. Ми будемо з Україною стільки, скільки буде потрібно. Без притягнення винних до відповідальності не може бути стійкого миру, і ми підтримуємо принципи справедливого і стійкого миру, викладені у Формулі миру Президента Зеленського", - йдеться у прийнятій декларації.

На цьому тлі лідери країн Ради Європи наголосили на універсальному принципі, що "стосовно геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів, включаючи пов'язане з конфліктом сексуальне насильство, зокрема зґвалтування, не застосовуються строки давності".

Читайте також: Саміт Ради Європи закликав Росію вивести війська з України, Молдови та Грузії

Також вони повідомили про укладення угоди про Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, та запросили усі інші держави долучитися до неї.

"Ми визнаємо, що Реєстр покликаний стати першим компонентом майбутнього міжнародного всеосяжного механізму компенсації, і висловлюємо готовність співпрацювати з міжнародним співтовариством у подальшій розробці такого механізму, який буде створено окремим міжнародним документом, що може включати комісію з розгляду претензій та компенсаційний фонд, наголошуючи при цьому на зобов'язанні Російської Федерації сплатити збитки, завдані цією агресивною війною", - йдеться у документі.

Також саміт Ради Європи привітав "міжнародні зусилля, спрямовані на притягнення до відповідальності політичного та військового керівництва Російської Федерації за її агресивну війну проти України, а також прогрес у створенні спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії". Було зазначено, що Рада Європи "має брати участь, за необхідності, у відповідних консультаціях і переговорах та надавати конкретну експертну і технічну підтримку цьому процесу".

Крім того, у документі міститься заклик до РФ негайно звільнити всіх цивільних осіб, примусово переміщених або незаконно депортованих на територію РФ або у тимчасово окуповані райони, зокрема дітей.

"Ми зобов'язуємося посилити роботу Ради Європи з підтримки та сприяння національним і міжнародним зусиллям, включаючи роботу Європейського суду з прав людини, Міжнародного кримінального суду та Міжнародного центру з переслідування злочину агресії проти України. Ми закликаємо всі держави-члени забезпечити можливість притягнення до відповідальності винних осіб, які перебувають під їхньою юрисдикцією", - зазначається у прийнятому документі.

Також лідери глави держав та урядів 46 країн-учасниць Ради Європи запевнили у підтримці зусиль України з відбудови, в тому числі шляхом фінансування та імплементації Плану дій Ради Європи для України "Стійкість, відбудова та реконструкція", та зобов'язалися "використовувати всі засоби, доступні в рамках Ради, в тому числі через Банк розвитку Ради Європи (РЄ)".

Читайте також: Понад 40 країн підписали угоду про створення реєстру збитків України від агресії РФ

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Ісландії 16-17 травня проходив дводенний саміт глав держав і урядів 46 країн-членів Ради Європи. Одним з основних питань порядку денного саміту було створення Міжнародного реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України.

За результатами зустрічі глави держав та урядів країн Ради Європи закликали Росію негайно та безумовно вивести усі свої війська з України, Грузії та Молдови.

Фото: Facebook/Council of Europe

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-