НАТО на саміті у Вільнюсі має надати Україні гарантії безпеки – Расмуссен

НАТО на саміті у Вільнюсі має надати Україні гарантії безпеки – Расмуссен

Укрінформ
Союзники по НАТО, принаймні їх частина, під час саміту у Вільнюсі могли б надати Україні гарантії безпеки на той час, поки вона готуватиметься до членства в НАТО.

Таку думку висловив під час безпекового форуму у Копенгагені колишній генеральний секретар НАТО Андерс фог Расмуссен, повідомляє кореспондент Укрінформу.

На переконання Расмуссена, союзники на липневому заході не мають повторювати, що «Україна буде членом НАТО», оскільки таке рішення вже було прийнято під час саміту у Бухаресті в 2008 році.

«Ми маємо ухвалити три важливі рішення під час саміту у Вільнюсі. По-перше, ми не маємо просто скористатися мовою 2008 року - що Україна стане членом НАТО. Ми вже вирішили це тоді. Маємо зробити щось більше. Я думаю, НАТО має сказати: ми пропонуємо дорожню карту для членства України в НАТО. Другий крок – під час саміту у Вільнюсі деякі країни можуть за лідерства США підписати документ, що надаватиме гарантії безпеки для України до моменту, коли Україна зможе приєднатися до НАТО», - сказав данський політик.

Читайте також: Расмуссен: Ми маємо зробити так, щоб Україна виграла війну

Крім того, він нагадав про ювілейний саміт НАТО у Вашингтоні наступного року, коли Альянс відзначатиме 75-ту річницю утворення.

«Я думаю, що цей саміт ( Вашингтоні – ред.) буде чудовою нагодою для запрошення України приєднатися до НАТО. Нам буде потрібен певний час, щоб визначити, як Стаття 5 (Вашингтонського договору про колективну безпеку – ред.) може поширюватися на країну, яка, ймовірно, все ще перебуватиме у стані війни. Це забере певний час, і на цей час нам потрібні гарантії безпеки для України», - сказав екскерівник НАТО.

На запитання щодо можливої реакції росії Расмуссен відповів, що не бере це до уваги.

Читайте також: Зеленський закликав НАТО ухвалити рішення про членство України на саміті у липні

«Мені байдуже. Це небезпечно, якщо ми будемо піддаватися погрозам путіна. Ті, хто піддаються ядерним погрозам, будуть приречені жити у рабстві, під гнітом свого ядерного хазяїна. Безумовно, ви завжди можете отримати мир, якщо маєте бажання стати на коліна. Але я не хочу жити у світі без свободи. Я хочу свободи, і я готовий за неї боротися. Саме з цієї причини ми не маємо перейматися щодо занепокоєнь росії», - наголосив політик.

Він нагадав, що в межах мирних пропозицій Президента Зеленського був розроблений так званий Київський безпековий договір. Цей документ містить ряд пропозицій, як Україна може отримати гарантії безпеки у майбутньому та уникнути нового вторгнення рф. Йдеться про чотири головні пропозиції.

«Перше – ми маємо допомогти Україні розбудувати та розвинути такі потужні військові сили, які будуть спроможні протистояти всім російським атакам у майбутньому, і привести їх до стандартів НАТО. Друге – ми маємо посилити обмін розвідувальною інформацією між Україною та її союзниками. Третє - маємо створити систему взаємного тренування та навчань, зокрема під прапором ЄС», - сказав Расмуссен.

Читайте також: В ОП розраховують, що на саміті у Вільнюсі може початися формування процедури вступу України в НАТО

За його словами, четвертий елемент плану, який стосується безпекових гарантій для України, залежатиме від політичної волі країн, які будуть готові взяти на себе відповідні зобов’язання у форматі угоди з Україною. Зокрема, за його словами, прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак вже висловив готовність працювати в цьому напрямку в межах саміту у Вільнюсі.

«Я все ще, сподіваюся, що ми можемо отримати підписи від кількох країн. Але очевидно, що позиція США буде у цьому вирішальним фактором», - додав колишній генеральний секретар НАТО.

Як повідомлялося, у Копенгагені відбувається безпековий форум за участю провідних європейських політиків та керівників урядів. Головною темою заходу є визначення зусиль із посилення європейської безпеки внаслідок агресії росії проти України.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-