У МЗС відповіли на звинувачення росії щодо створення в Україні біологічної зброї

У МЗС відповіли на звинувачення росії щодо створення в Україні біологічної зброї

Укрінформ
Україна неухильно дотримується своїх міжнародних зобов’язань за Конвенцією про заборону біологічної та токсинної зброї і не виробляє біологічну зброю одноосібно або у співпраці з іншою стороною.

На цьому наголосила українська делегація у Женеві під час Офіційнаї консультативної зустрічі держав–учасниць Конвенції про заборону біологічної та токсинної зброї (КБТЗ), скликаної на вимогу рф у зв’язку з висунутими нею звинуваченнями про створення Україною за сприяння США біологічної зброї, передає Укрінформ із посиланням на Міністерство закордонних справ.

МЗС зазначає, що глава делегації посол з особливих доручень МЗС Юрій Клименко наголосив на маніпулятивному характері російських інсинуацій на адресу України та США, метою яких є обґрунтування неспровокованої та невиправданої повномасштабної агресивної війни рф проти України, відволікання уваги сторін Конвенції від численних воєнних злочинів, скоєних проти народу України, а також приховування діяльності росії в обхід КБТЗ.

"Українська сторона запевнила, що Україна неухильно дотримується своїх міжнародних зобов’язань за Конвенцією, ніколи не мала наміру виробляти та не виробляє біологічну зброю одноосібно або у співпраці з будь-якою іншою стороною, підкреслено у повідомленні. Наявні в Україні установи і заклади медико-біологічного профілю використовуються лише в інтересах громадського здоров’я і біологічного захисту тварин і рослин", - заявили в МЗС.

Читайте також: росія розганяє фейк про роботу в Україні біолабораторій Pfizer, Moderna та Merck

При цьому делегація наголосила на виключно мирному характері українсько-американської інституціолізованої співпраці, спрямованої на зміцнення спроможностей установ медико-біологічного профілю в Україні запобігати та протидіяти спалахам інфекційних захворювань, а також надавати необхідну допомогу громадянам.

Українська сторона закликала держави-учасниці КБТЗ посилити тиск на рф з метою негайного припинення її злочинної війни проти України, вжити дієвих заходів для запобігання зловживанням положеннями Конвенції та виробити ефективні шляхи забезпечення недопущення повторення у майбутньому подібних маніпулятивних дій з боку росії.

Крім того, у МЗС зауважили, що Україна стала співавтором ініційованої США Спільної заяви «Внесок партнерств у галузі спільного зменшення загрози у глобальну систему безпеки здоров’я». У документі, зокрема, наголошується на важливій ролі міжнародної співпраці та допомоги в розбудові міцних національних спроможностей для нагляду за інфекційними захворюваннями на кшталт COVID-19, профілактики, діагностики та реагування на них.

Читайте також: Данілов і Маасікас обговорили посилення санкційного тиску ЄС на росію

Як повідомлялося, росія намагається пояснити вторгнення в Україну нібито виявленими фактами військово-біологічної активності США в країні.

Постійні представники США, Албанії, Франції, Ірландії, Норвегії та Великої Британії при ООН раніше оприлюднювали спільну заяву, у якій викрили брехню москви щодо нібито розробки «біологічної зброї» в Україні.

Фото: МЗС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-