ЄС у звіті відзначив прогрес в імплементації Угоди про асоціацію - Стефанішина

ЄС у звіті відзначив прогрес в імплементації Угоди про асоціацію - Стефанішина

Укрінформ
Європейський Союз опублікував щорічний звіт про імплементацію в Україні Угоди про асоціацію, в якому відзначив прогрес у низці сфер, а також окреслив наступні необхідні кроки.

Про це повідомляє Урядовий портал, передає Укрінформ.

Зазначається, що документ охоплює період з моменту опублікування попереднього звіту 1 грудня 2020 року до початку військової агресії росії проти України 24 лютого.

Відзначено пріоритет, який надавала Україна виконанню Угоди та подальшій інтеграції з ЄС. Також у документі йдеться про те, що громадянське суспільство України та незалежні ЗМІ продовжують відігравати активну роль у просуванні та нагляді за реформами, а також моніторингу виконання Угоди про асоціацію.

У звіті ЄС указується, що найбільшого прогресу досягнуто у сферах цифрової трансформації та енергетики. Відзначено прогрес у сферах верховенства права та боротьби з корупцією.

Читайте також: Україна розраховує на ухвалення законодавства щодо рекомендацій Єврокомісії восени - Стефанішина

Правосуддя, верховенство права та боротьба з корупцією: у сфері відбулося кілька позитивних зрушень, зокрема ухвалення ключових законів, спрямованих на реформування Вищої ради юстиції та відновлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Також ухвалений новий закон про Національне антикорупційне бюро (НАБУ), який створює необхідну чітку правову базу для його функціонування. Ще одним значним кроком у реформуванні системи боротьби з тяжкими економічними та фінансовими злочинами в Україні було створення Бюро економічної безпеки.

Цифрова трансформація: Україна ухвалила закон про регулятора телекомунікацій, що стало важливим кроком у наближенні законодавства ЄС. Україна стала однією з перших країн, чий цифровий COVID-19 сертифікат був визнаний ЄС. У звіті наголошується, що цифрова трансформація України вже сприяє більш ефективному та прозорому урядуванню та боротьбі з корупцією.

Енергетика: стратегічна мета підключення української енергомережі до континентально-європейської мережі була пріоритетом для України в галузі та дозволила остаточно підключитися до мережі 16 березня 2022 року.

Читайте також: Угода про асоціацію з ЄС: Україна має підготувати усі правові акти до 9 серпня

«Євросоюз високо оцінив здійснені трансформації – ми отримали кандидатство на членство. Після набуття Україною статусу кандидата, наближення національного законодавства до європейського та впровадження політик ЄС отримало новий імпульс до якомога швидшої та ефективної реалізації», - прокоментувала звіт віцепремʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

За її словами, попри повномасштабну війну, «ми продовжуємо імплементацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, продовжуємо системно усувати бар'єри між нами. Це є основною нашого відновлення та розвитку»

Як повідомлялося, згідно із заявою Високого представника ЄС Жозепа Борреля, 5 вересня планується провести засідання Ради асоціації Україна - Євросоюз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-