Усі відповідальні за депортацію українців до рф мають бути покарані – США в ОБСЄ

Усі відповідальні за депортацію українців до рф мають бути покарані – США в ОБСЄ

Укрінформ
Міжнародна спільнота має активізувати зусилля з документування примусового вивезення до росії українських цивільних осіб, щоб усі відповідальні були покаранні.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила заступник очільника місії США при ОБСЄ Кортні Острієн під час чергового засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"Міжнародне співтовариство має активізувати зусилля з документування примусового вивезення до росії українських цивільних осіб, і ми маємо зробити все можливе, щоб Україна мала ресурси, необхідні для відсічі агресії Росії", - заявила вона.

За словами американської дипломатки, лише зупинивши агресію росії Україна забезпечить примусово депортованим до рф громадянам можливість повернутися додому та налагодити своє життя. "І дозвольте мені чітко заявити: усі відповідальні за примусове переміщення українських цивільних осіб до росії будуть виявлені та притягнуті до відповідальності за порушення міжнародного права", - наголосила Кортні Острієн.

Вона вказала на те, що росія застосовує "сталінську практику" з примусового переміщення українців на територію рф після так званої "фільтрації". І за оцінками українського уряду, вже близько 1,6 млн українських цивільних осіб, у тому числі понад 260 тис. дітей, були примусово переселені до росії.

Читайте також: Куди звертатися, якщо став свідком депортації дітей-сиріт на захоплені території чи в росію

"Згідно з повідомленнями, деякі з цих дітей були викрадені російською владою з українських дитячих будинків і передані до росії для усиновлення російськими сім’ями. Переважна більшість примусово переміщених українських цивільних осіб залишаються в пастці росії, не маючи документів, знань або фінансових ресурсів, щоб втекти, тоді як російські чиновники тиснуть на них, щоб вони відмовилися від українського громадянства", - заявила Острієн.

Вона також вказала на повідомлення про те, що росія заселяє тих, кого вона вважає лояльними російськими громадянами, у будинки насильно депортованих українців у Маріуполі, Херсоні, Запоріжжі та інших областях України.

Як повідомлялося, 24 лютого поточного року росія розпочала неспровоковане військове вторгнення в Україну, та продовжила війну, що розпочала проти України ще у 2014 році. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет. Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

Сили оборони України чинять героїчний опір загарбникам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-