Стефанчук наполягає, що закон про олігархів не містить колізії поправок

Стефанчук наполягає, що закон про олігархів не містить колізії поправок

Укрінформ
Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук переконаний, що закон про олігархів не містить поправок, які б суперечили одна одній.

Про це він сказав в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» на телеканалі «Україна», передає кореспондент Укрінформу.

«Річ у тому, що ніякої колізії немає. І я б почав з того, що будь-яка річ, яка існує в державі, будь-яка інституція, яка існує в державі, в першу чергу, мені видається, що має визначатися однією річчю – наскільки вона ефективна для суспільства. А вже якщо люди не хочуть говорити про ефективність тієї чи іншої речі, я думаю, що вони знаходять будь-які механізми затягування, процедури, джеми, використовуючи те чи інше крючкотворство для того, щоб не досягнути тієї мети, які досягається на ту чи іншу інституцію», - зазначив Стефанчук.

Читайте також: Разумков каже, що через процедуру ухвалення закон про олігархів можуть заблокувати

Аргументуючи рішення розглядати законопроєкт про олігархів постатейно, перший віцеспікер навів прилад, що реформаторські закони часто блокують поправковим спамом і таким чином ухвалення документу може затягнутися до року.

«Чому вирішили, що була врахована та чи інша правка, про яку ми говорили, я сказати не можу, тому ми обов’язково дочекаємося рішення, яке буде зроблене і завершене Апаратом Верховної Ради, і мені видається, що якщо там справді вкрадеться така помилка, для цього є абсолютно нормальні варіанти вирішення. Перша: за ініціативи Голови Верховної Ради України усунути ці помилки. Якщо Голова ВР не бажає – у нас є шість місяців для того, щоб ми могли внести будь-які зміни та доповнення до цього закону, оскільки він вступає в силу через шість місяців», - сказав Стефанчук.

Читайте також: У Раді зареєстрували 12 постанов щодо скасування закону про олігархів

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков своєю чергою зауважив, що дотримання закону про Регламент ВР – відповідальність головуючого на пленарному засіданні.

«Політики дуже люблять перекладати свою відповідальність на людей... Не треба робити крайніх, кожен повинен відповідати в межах своєї компетенції та за свої помилки особисто. Не треба робити людей цапами-відбувайлами», - наголосив спікер.

Разумков додав, що профільний комітет визнав, що правки у законі суперечать одна одній і надіслав відповідний лист.

Читайте також: Комітет ВР рекомендує переголосувати закон про олігархів через колізію правок

Як повідомляв Укрінформ, 23 вересня під час голосування у другому читанні за закон “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” (№5599) одночасно було враховано правки №396, №398, №406, які суперечать одна одній.

Депутати розглядали законопроєкт постатейно, застосувавши до нього відповідну процедуру, згідно зі статтею 119 Регламенту Верховної Ради.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує парламенту переголосувати закон “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” (№5599) через колізію правок.

Читайте також: У НАЗК виконуватимуть закон про олігархів попри розбіжності

Як повідомила в коментарі Укрінформу голова підкомітету з державної безпеки та оборони Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук (фракція "Слуга народу"), відповідне рішення ухвалено на засіданні комітету у 24 вересня перед початком пленарного засідання ВР.

Комітет пропонує викласти статтю 5 закону в редакції, яка передбачає, що рішення про визнання особи олігархом ухвалюється Радою національної безпеки і оборони на підставі подання Кабінету Міністрів, члена РНБО, Нацбанку, СБУ або Антимонопольного комітету України.

Водночас врахована поправка №398 передбачає, що вносити особу до Реєстру олігархів буде Національне агентство з питань запобігання корупції за зверненням спеціальної комісії. Серед авторів цієї поправки - Голова ВР Дмитро Разумков.

Як повідомляв Укрінформ, перший заступник Голови ВР Руслан Стефанчук головував на пленарних засіданнях парламенту з 21 по 24 вересня у зв’язку з тим, що Голова ВР Дмитро Разумков перебував на самоізоляції через COVID-19.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-