Партнери по НАТО готові нарощувати допомогу Україні – Полторак

Партнери по НАТО готові нарощувати допомогу Україні – Полторак

Укрінформ
Партнери по Північноатлантичному Альянсу високо оцінюють результати оборонної реформи в Україні та відзначають енергійність, з якою Україна намагається опановувати стандарти НАТО.

Про це у четвер у Брюсселі під час зустрічі з журналістами за підсумками візиту до штаб-квартири НАТО розповів міністр оборони України Степан Полторак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Союзники відзначають прогресивну енергію України і її прагнення здобути стандарти НАТО. Вони готові збільшити постійну підтримку та надання ресурсів для зміцнення наших оборонних можливостей. Це, зокрема, стосується підготовки військ, продажу та постачання сучасного озброєння, розвитку інфраструктури військового призначення. При цьому особлива увага буде приділятися розвитку Військово-Морських Сил та повітряним спроможностям нашої країни", - зауважив Полторак.

Читайте також: Кораблі НАТО майже щомісяця заходитимуть в порти України - Полторак

Він розповів про двосторонні зустрічі, які під час візиту до штаб-квартири НАТО провів з колегами із США, Канади та Румунії для обговорення подальшого розвитку військової та військово-технічної співпраці.

"Під час зустрічі з Патріком Шенагеном (Patrick M. Shanahan – виконувач обов’язки міністра оборони США з 1 січня 2019 року) ми узгодили ключові заходи для прийняття рішення Конгресом США щодо виділення другого траншу безпекової допомоги (для України). Значна частина цього ресурсу буде спрямована для потреб Військово-Морських Сил, посилення берегової інфраструктури в Чорноморсько-Азовському регіоні", - повідомив український міністр.

За його словами, у співпраці з американськими партнерами Україна також приділятиме особливу увагу реформуванню системи військового управління за стандартами НАТО та нарощуванню здатності міністерства оборони здійснювати демократичний цивільний контроль. Крім того, під час зустрічі Сполучені Штати підтвердили намір допомогти Україні в реформуванні оборонно-промислового комплексу.

"Надзвичайно важливою була п’ятистороння зустріч за участю міністрів оборони США, Канади, Великої Британії, Литви і Польщі. Ця група "5+1" включає наших стратегічних партнерів, які надають найбільшу допомогу Україні найбільшу допомогу, як матеріально-технічну, фінансову, так і дорадчу. Я поінформував колег про п’ять пріоритетів реформи Збройних Сил та Міністерства оборони на 19-й рік, і ми разом з ними обговорили план, як вони будуть допомагати у втіленні цих реформ у життя", - зазначив Полторак.

Він нагадав, що перший пріоритет стосується оборонного менеджменту, включаючи формування сучасної системи військового управління за стандартами НАТО, створення сучасних пунктів військового управління та впровадження автоматизованих систем. Головне завдання у цьому контексті – якісно готувати майбутніх військових керівників стратегічного рівня, які очолюватимуть ключові напрямки розвитку Збройних Сил України.

Другий напрямок, за словами міністра – це оборонне планування на основі спроможностей.

"Ми разом (з партнерами по НАТО) проведемо оборонний огляд для підготовки стратегічних документів наступного циклу реформ після 2020 року. Тут ми плануємо використати спеціалізовані програми забезпечення та передові методики НАТО у цьому процесі. Від того, наскільки добре ми зараз попрацюємо, сплануємо свою роботу, будуть залежати й перспективи реформ нашої армії після 20-го року", - зауважив український урядовець.

Третій пріоритет – оптимізація системи оборонних закупівель, четвертий – оптимізація сил і спроможностей, яка матиме на меті позбавлення від надлишкових або безперспективних структур у сфері оборони. Цей, четвертий напрямок, за словами міністра, включає сучасний кадровий менеджмент, який супроводжуватиме військовослужбовця протягом всієї його кар’єри.

П’ятий пріоритет, зазначив Степан Полторак, пов’язаний із застосуванням м’якої та жорсткої сили для захисту національних інтересів України.

"У нас є цілий комплекс заходів, який ми будемо проводити разом з нашими партнерами, щоб Україна підвищила можливості Збройних Сил та здатність захищати свою територіальну цілісність , свої кордони, і припинити агресію Росії проти України", - наголосив міністр оборони України.

Він повідомив також, що країни НАТО солідарні з Україною у її боротьбі проти російської агресії, та висловили намір продовжувати тиск та санкції проти Російської Федерації, щоб допомогти Україні у відновленні суверенітету та територіальної цілісності України.

Фото: МОУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-