Порошенко сподівається на

Порошенко сподівається на "ефективну зустріч" із Трампом - WSJ

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко заявив в середу, що він сподівається на зустріч з обраним президентом США Дональдом Трампом в Вашингтоні наступного місяця та розраховує на те, що новий американський уряд буде продовжувати підтримку Україні.

Про це він сказав в інтерв'ю The Wall Street Journal на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

"В першу чергу, ми користуємося сильною підтримкою обох партій в США", - сказав Порошенко, додавши, що "абсолютно впевнений, що продовження нашої співпраці зі Сполученими Штатами буде дуже ефективним".

Як відомо, Порошенко планує поїздку до Вашингтона наступного місяця. Він висловив надію на зустріч зі своїм новим американським колегою вперше після їх розмови, під час якої Президент України привітав Трампа з перемогою на виборах в листопаді.

"Це буде моє велике задоволення, і, я думаю, що це буде ефективна зустріч з огляду на моє враження про телефонну розмову", - сказав він.

За словами Порошенка, під час дзвінка Трамп виглядав дуже зацікавленим тим, що відбувається в Україні та просив прокоментувати ситуацію на сході України і в Криму.

Український лідер повідомив, що протягом останніх декілька тижнів спостерігається зростання насильства на сході України. Зокрема, минулого місяця 22 українських військовослужбовців були вбиті, а угода про припинення вогню порушувалася  1500 разів.

"Це була повна відповідальність Путіна", - сказав український лідер.

Як відомо, Трамп прийняв цілий ряд позицій, які викликали занепокоєння в Україні, що була втягнута в конфлікт з проросійськими сепаратистами після анексії Криму Росією в 2014 році. Також обраний президент США в якості однієї зі своїх головних цілей зовнішньої політики вирішив поліпшити відносини з президентом Росії Володимиром Путіним. Під час президентської кампанії він сказав, що перегляне позицію США щодо незаконності анексії Кримського півострову. Нещодавно він сказав, що готовий послабити санкції у відношенні до Росії в рамках угоди, спрямованої на скорочення запасів ядерної зброї.

Як пише видання, зовнішньополітичні висловлювання Трампа не є єдиною міжнародною проблемою для українського лідера в даний час. У Франції Франсуа Фійон, кандидат в президенти від правоцентристів, вже висловлювався за більш тісні зв'язки з Росією і розкритикував європейські економічні санкції по відношенню до Москви.

Порошенко сказав, що він поважає вибір виборців в західних країнах і "готовий працювати з будь-якими лідерами".

Він висловив заклопотаність з приводу ослаблення міжнародних санкцій, але попередив, що якщо західні партнери України підуть цим шляхом, це буде небезпечно для їх майбутньої безпеки.

"Всім відомо, що Росія є агресором... Всім відомо, що неможливо скасувати санкції, які не будуть зраджувати європейським цінностям, європейським інтересам. І це було б небезпечно не тільки для України, але і для всієї європейської стабільності", - наголосив Порошенко.

Український лідер зустрівся у вівторок у Давосі з президентом Китаю Сі Цзіньпінем і сказав, що вони проведуть ще одну зуструч в Пекіні або Києві.

Зі свого боку Китай був обережний в критиці Росії стосовно України, однак Сі Цзіньпін сказав, що його країна готова грати роль у вирішенні конфлікту між Києвом і Москвою. Порошенко подякував йому за сильну позицію та підтримку нашої територіальної цілісності, незалежності і суверенітету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-