У НАЗК визначилися з початком повної перевірки е-декларацій

У НАЗК визначилися з початком повної перевірки е-декларацій

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції після сьогоднішнього громадського обговорення направить до Міністерства юстиції нову редакцію проекту Порядку контролю та повної перевірки е-декларацій, в якій враховано вимоги вказати терміни її початку та тривалість.

Про це на брифінгу у вівторок заявив в.о. голови НАЗК Руслан Радецький, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Переважна більшість побажань Мін'юсту були враховані, і відповідні порядки будуть направлені до міністерства після сьогоднішнього обговорення з громадськістю та експертами", - сказав Радецький.

Він додав, що Міністерством юстиції висувалися вимоги щодо зазначення у порядку перевірки  строків, а також осіб, які мають здійснювати повну перевірку, які були враховані НАЗК.

За словами Радецького, рішення про початок проведення повної перевірки е-декларацій має бути ухвалене протягом 10 днів за наявності підстав для її проведення.

"Тобто тут не передбачається дискреція, про яку сьогодні ведуть розмову, що та чи інша уповноважена особа може зловживати своїм правом, тому що інформація може надходити від ЗМІ, від органів державної влади, від інтернету або від інституту викривачів. Відповідно ця інформація буде перевірятися протягом 10 днів на наявність підстави для початку проведення повної перевірки, і я як член Нацагенства, якого уповноважили здійснювати контроль та перевірку е-декларацій, буду надавати письмову вказівку про початок проведення перевірки", - повідомив Радецький.

Стосовно термінів повної перевірки прийнято рішення, що вона буде проводитися упродовж 180 днів з дня виявлення підстав, повідомив в.о. голови НАЗК. У разі необхідності можливе продовження цього терміну ще не більш як на 180 днів  з огляду на ряд обставин, зокрема невчасне надходження в НАЗК якоїсь інформації від  органів державної влади або затримка судового рішення про доступ до банківської таємниці суб'єкта декларування тощо. 

Радецький пояснив, що повна перевірка передбачає три види контролю - своєчасність, правильність та повнота заповнення і логічно-арифметичний контроль е-декларацій.

"На сьогодні розробляються технічні умови запуску автоматичної перевірки - це четвертий і п'ятий модулі, які передбачають, що відповідна програма буде підключена до інших реєстрів і буде автоматично співставляти ту чи іншу інформацію і виставляти, наприклад, червоним кольором, якщо суб'єкт декларування порушив чинне законодавство, або зеленим, якщо правопрушень не було. А поки немає четвертого і п'ятого модулю, діє так званий ручний режим", - зазначив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-