Рада цьогоріч ухвалила чи не найменше законів за 10 років – КВУ

Рада цьогоріч ухвалила чи не найменше законів за 10 років – КВУ

Укрінформ
Верховна Рада України прийняла цьогоріч удвічі менше законів, ніж у 2015 році.

Про це заявив аналітик ВГО “Комітет виборців України” Денис Рибачок на прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Усього у 2016 році Верховна Рада прийняла 160 законів, це вдвічі менше, ніж минулого року, бо у 2015 році було прийнято 350 законів. Загалом цей показник - 160 законів - один із найнижчих показників узагалі за останні 10 років. Тобто, ми бачимо, що спроможність Верховної Ради до прийняття законів дещо знизилася порівняно з попереднім роком”, - сказав Рибачок.

За його словами, наразі існує проблема через велику кількість зареєстрованих у парламенті законопроектів. Так, цьогоріч із 1 500 законопроектів законами стали лише 160, тобто 10%.

При цьому, залишаються питання щодо якості прийнятих законів, бо 75% із них, які були проголосовані у 2016 році, лише вносили зміни до законодавчих актів. Таким чином, лише 25% - це повноцінні закони, що регулюють нову сферу, а не вносять зміни у вже існуючі документи.

Що стосується тематики прийнятих законів, то це промислово-економічна політика - 17 законів, безпека і оборона - 16, а також боротьба з корупцією та злочинністю - 14.

По фракціях за закони голосували так: лише половина нардепів фракції “Батьківщина” голосували за соціальний захист військовослужбовців, нижчий показник має лише “Опозиційний блок”, який за такі документи віддавав не більше 6% голосів. У середньому за закони щодо соціального захисту військовослужбовців голосували: 78% депутатів “Самопомочі”, 77% - “Народного фронту”, 69% депутатів “Блоку Петра Порошенка”, а також 67% депутатів “Радикальної партії”.

Що стосується “Опозиційного блоку”, то, на переконання аналітика, він працює у форматі бойкоту, бо із 160 законів не дав жодного голосу за 58.

Ще одним цікавим спостереженням є те, що третина законопроектів у ВР мають автором лише одного депутата. Наприклад, позафракційний нардеп Євген Мураєв лише за вересень-листопад 2016 року самостійно зареєстрував 19 законопроектів.

“Тобто фактично саме через такі законопроекти, які мають одного автора, блокується робота парламенту, тому що немає жодних обмежень, і тому знову ж таки наша рекомендація, що треба обмежити право законодавчої ініціативи народних депутатів і передбачити, що автором законопроекту може бути не один народний депутат, а лише група депутатів у чисельності не менше, ніж чисельність найменшої фракції. Для Верховної Ради 8 скликання це було б 18 осіб”, - наголосив Рибачок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-