Відмова від асоціації з Україною викликала б чергову кризу в ЄС - Шидло

Відмова від асоціації з Україною викликала б чергову кризу в ЄС - Шидло

Укрінформ
Завдяки зусиллям Польщі вдалося врятувати угоду про асоціацію України з ЄС. Відмова від асоціації стала б джерелом чергової кризи в Євросоюзі.

Про це після завершення саміту Євроради у Брюсселі заявила голова Ради міністрів Польщі Беата Шидло, інформує РАР.

"Ми змогли досягнути консенсусу. Нам вдалося врятувати угоду (про асоціацію – ред.) з Україною, оскільки перед сьогоднішнім самітом була загрозлива ситуація, що голландці не приймуть цих пропозицій і ратифікація угоди з Україною не відбудеться", - заявила Шидло.

Вона переконана: якби на саміті Євроради не вдалося домовитися у питання асоціації України з ЄС, то це було б черговим проявом кризи в ЄС.

"Всім було зрозуміло: якщо не буде цього рішення (згоди Нідерландів на асоціацію – ред.) з Україною, то це буде чергова криза, яка засвідчить, що немає єдності, що Євросоюз має проблеми і не здатен досягнути компромісу і мати спільну позицію",- наголосила глава польського уряду.

Вона додала, асоціація України з ЄС стала "лакмусовим папірцем", чи ЄС зможе уникнути чергового конфлікту після Brexit.

Шидло зауважила, що документ було прийнято за активної участі Польщі.

За її словами, хоч Варшаву не влаштовував запис про те, що угода "не надає статусу кандидата на вступ до Євросоюзу, а також не створює зобов'язання про присвоєння такого статусу Україні в майбутньому", однак "не було іншого виходу" для прийняття цього документа. "Метою було врятування угоди",- констатувала польський політик.

Шидло повідомила, що кінцеві положення влаштовують Польщу. "Можна сперечатися про значення окремих слів, але найважливішим питанням є те, що ми змогли врятувати цю угоду",- наголосила польський прем’єр.

Вона зауважила, що в цьому документі ніколи і не було згадки про членство Києва в ЄС.

"Це два окремі процеси, а договір ЄС чітко вказує, що усі європейські країни, які відповідають визначеним критеріям, мають право подавати заявку на членство в ЄС",- підкреслила Шидло, додаючи, що й Україна має таке право.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-