Клімкін: У Росії навіть в ОБСЄ союзників немає

Клімкін: У Росії навіть в ОБСЄ союзників немає

Укрінформ
Атмосфера на конференції глав МЗС ОБСЄ в Гамбурзі дуже позитивна для України, дисонансом звучить тільки голос Росії.

Про це міністр закордонних справ України Павло Клімкін розповів українським журналістам за підсумками першого дня міністерській зустрічі ОБСЄ в Гамбурзі, яка проходить 8-9 грудня, передає кореспондент Укрінформу в Німеччині.

«Що я тут відчуваю, і, повірте, це не лише моє враження, а абсолютної більшості колег, це вражаюча відмінність між атмосферою підтримки України майже всіх і відсутність результатів», - заявив Клімкін.

Він пояснив, що оскільки Росія блокує будь-які результати, не буде окремої заяви зустрічі по Україні. Український міністр зазначив, що українська позиція була такою, що без того, щоб зафіксувати в цій заяві, що територіальну цілісність і незалежність України всі повинні визнавати і поважати в міжнародно визнаних кордонах, ми ні на які подальші розмови не підемо. «Абсолютно всі, крім Росії - у Росії навіть в ОБСЄ союзників немає - були готові прийняти це формулювання. Росія була проти, вона була звичайно і проти інших формулювань щодо тимчасово окупованого Криму», - сказав Клімкін.

В цілому атмосферу зустрічі він оцінив як «дуже позитивну», а ОБСЄ – як потрібну і важливу організацію, «оскільки без ОБСЄ гірше, ніж з тією, яка у нас є». Клімкін сумнівається, що Росія коли-небудь вийде з Організації, вже хоча б тому, що «навіть з точки зору російської тактики, для Росії простіше блокувати багато речей в рамках ОБСЄ, ніж вийти з організації». Глава українського зовнішньополітичного відомства вважає, що РФ буде намагатися блокувати рішення і руйнувати ОБСЄ зсередини.

Він також повідомив, що в ОБСЄ, де всі рішення приймаються консенсусом, що найчастіше гальмує процес або зовсім робить його неможливим, вже давно обговорюється можливість прийняття рішень у форматі «мінус 1». Схожу за логікою ініціативу просувають і в рамках РБ ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-